Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Tragiskt om rasism i USA

Bokrecension

Annons

Ta-Nehisi Coates har skrivit en bok, Vi hade makten i åtta år - En amerikansk tragedi, utgiven på Norstedts förlag (Översättning till svenska: Eva Åsefeldt), om de vitas förtryck av svarta i USA: om rasism.

Boken består av berättelser, essäer, som är skrivna främst under Barack Obamas åtta år som president i USA.

De handlar om förtryck och rasism. En del av boken handlar om en konservativ syn som finns bland vissa svarta, som lägger skulden främst på de svarta själva för deras svåra situation och att det är upp till dem att ta sig ur den.

Där bortses det från de nedtryckande strukturer i samhället som svarta har att leva under, sedan slaveriets tid. Det framhålls av Coates, som är kritisk mot denna konservativa syn.

En annan del av boken handlar om skadestånd till de svarta, från de vita och samhället som helhet, för slaveriet. Likt det som (Väst-)Tyskland fick betala till nya staten Israel för krigsbrottet förintelsen av judar som begicks av Nazityskland i andra världskriget.

Och en del handlar om bostadspolitik och de diskriminerande inslagen i den och som verkat till svartas nackdel. Ytterligare en del av boken handlar om en hårdför kriminalpolitik och de många inspärrade svarta i fängelserna i USA. Antalet och andelen svarta, och totalt, i fängelse har ökat mycket sedan början av 70-talet.

På slutet handlar mycket om politik och Donald Trump, den första (de facto) vita presidenten vars valvinst kan ses som en motreaktion mot Obama, den första svarta presidenten.

Coates är författare och intresserad av skrivande och att förbättra det. Han tar upp det och nämner sin utveckling som författare och relaterar till författare. Dessa delar kan vara intressanta, men skymmer annat i boken.

I texterna nämns amerikanska fall, personer, platser, inrättningar, händelser och annat. För en svensk kan det vara svårt att förstå vissa av dem, vad de är. Texterna ställer krav på en förståelse som den som inte är (svart) amerikan saknar.

Terminologin är delvis främmande för en svensk, exempelvis ras (vit, svart), ett vanligt begrepp i amerikansk politik men inte i svensk.

Boken ger en dålig, men nyttig, eftersmak. Tyvärr ser man sorgligt och dystert på USA, och läget för de svarta, efter läsningen.

Boken är nedslående i sin genomgång av diskriminering av svarta. Och över de, som författaren framhåller, rasistiska strukturer som är starka och kan användas i politik och samhällsliv.

Det är en känsla av uppgivenhet som breder ut sig vid läsningen. Särskilt nu med Donald Trump och hans politik, en vit identitetspolitik och dåligt maskerad rasism, som mobiliserat vita väljare i alla samhällsklasser till stöd för honom.

Coates tenderar dock att underskatta andra förklaringar till röstning (på Trump) än rasismdimensionen.

För de republikanska väljarna är emot abort, för att bära vapen, hårda straff och dödsstraff, låga skatter och en rad annat. De röstar på republikanska partiets kandidater, även till presidentposten, trots en vulgär kandidat som Trump och hans eventuella rasism.

Boken ger en dålig, men nyttig, eftersmak. Tyvärr ser man sorgligt och dystert på USA, och läget för de svarta, efter läsningen.