Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Trump, osympatisk vinnare

Bokrecension

Annons

Michael Wolff har skrivit en ny bok om USAs president Donald Trump: Under belägring - Trump i skottlinjen (Modernista). Tidigare har han kommit med en bok om Trumps första sju månader som president.

Vid det här laget är Donald Trump en av världens mest kända personer. Som president är han föga statsmannamässig. Trump borde vara omöjlig som politiker i en demokrati, även i USA. Men han verkar inte följa mallarna för vad som är möjligt och omöjligt.

Boken tar upp mycket cirka ett år in i hans mandatperiod. Trump har bland annat en historik av nedsättande uttalanden om kvinnor. Han har inte redovisat sin privatekonomi och om han betalar skatt.

Han ljuger och förnedrar sin omgivning med att ge öknamn och glåpord om sådana han ogillar. Han töjer på juridiken till sin fördel. Donald Trump är också snål, ovillig att betala om han kan undvika det.

Det är otroligt att någon vill veta av en som Donald Trump. För att förstå hur han kunnat bli president måste man förstå hur ogillad, ja hatad, den politiska, massmediala och kulturella, eliten i USA är.

Den ekonomiska utvecklingen har också spelat roll. Men trots att det är marknadsliberal politik som lett till förlorade jobb i särskilt industrin är det en marknadsliberal som Trump som väljare sätter sitt hopp.

Tullar och handelshinder finns i marknadsliberalen Trumps verktygslåda. Något som republikanska presidenter inte brukar använda.

I boken skildras Trumps gynnande av familjemedlemmar och lojalitetstänkande som för tankarna till maffian.

Trumps lögner, överdrifter, skryt och vanföreställningar om sin egen persons storhet och förmågor, är verkligen frånstötande.

Men för de väljare som ogillar (hatar) de politiker som låtit utvecklingen bli som den blivit är viljan att bortse från Trumps negativa drag stor. Trump är en skitstövel, men deras skitstövel.

Boken ger bra information om Trump. Det är ändå obegripligt att det riskerar bli fortsättning på eländet med Trump som president om han blir omvald.

Trots att Trump har en annan politik på många områden än Republikanerna brukar ha, om frihandel, internationella avtal och organisationer som Nato, sluter nästan alla republikaner, politiker och väljare, upp bakom honom.

Trump lever i symbios med tv-kanalen Fox News, vars ledande programledare står i förbindelse med honom så det blir rundgång i budskap.

Fox News är en högervinklad tv-kanal med stor publik av främst republikaner som får sin verklighetsbild skildrad och stärkt av kanalen.

Boken ger bra information om Trump. Det är ändå obegripligt att det riskerar bli fortsättning på eländet med Trump som president om han blir omvald. Valsystemet gynnar dessutom Trump och hans parti.