Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Uppgifter om Storbritannien

Fakta om brittisk politik

Annons

Storbritannien är i yta drygt hälften av Sveriges storlek, 244 000 kvadratkilometer. Landet hade 65 miljoner invånare 2015.

De flesta av dem, cirka 54 miljoner eller 84 procent, bor i England, som utgör drygt hälften (cirka 53 procent) av ytan.

Sedan 1973 är Storbritannien med i EU. I en folkomröstning i juni 2016 röstade en majoritet av britterna för att lämna EU, brexit.

Parlamentet, underhuset, har 650 platser. I valet 2017 fick det konservativa partiet, Tory, 318 av dem. Efter avhopp är de nu 311. Det räcker inte för majoritet.

Ihop med nordirländska DUP med tio mandat når Tory majoritet. 321 mandat räcker för det nu. Detta eftersom Sinn Fein på Nordirland har sju mandat, men deltar inte i underhusets arbete och omröstningar.

Talmannen är en av parlamentets ledamöter. Och en plats i parlamentet är vakant för tillfället. 321 är därmed gränsen nu för majoritet.

Socialdemokratiska Labour fick 262 mandat 2017. Nu har partiet, efter avhopp, 247.

Det skotska nationalistpartiet SNP har 35 mandat, vilket partiet haft sedan 2017.

Liberaldemokraterna fick 12 mandat 2017 och har det fortfarande.

Det gröna partiet fick ett mandat 2017 och har det också nu.

21 ledamöter är nu oberoende Och fyra är från partiet Plaid Cumry i Wales.

Om samtliga ledamöter från oppositionen röstar blir det 320. Det är en mindre än Toryregeringen och dess samarbetsparti DUP.

Parlamentarikerna är personvalda i enpersonsvalkretsar, även om de tillhör ett parti. De har en stor självständighet att avgöra hur de ska rösta i olika frågor.

Parlamentarikerna är personvalda i enpersonsvalkretsar, även om de tillhör ett parti. De har en stor självständighet att avgöra hur de ska rösta i olika frågor.

En majoritet av dem är emot ett utträde ur EU, brexit, utan avtal. Samtidigt anser en majoritet av dem att det framförhandlade, föreliggande avtalet inte är tillräckligt bra.

De konservativa har regerat sedan 2010 och innehaft premiärministerposten sedan dess. De första fem åren var partiet i en koalitionsregering med Liberaldemokraterna.

Från 2015 regerade partiet ensamt med en knapp majoritet. Sedan 2017 har nuvarande regering suttit, med stöd av DUP. 2010 till 2016 var David Cameron premiärminister. Sedan 2016 har Theresa May innehaft posten.