Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Vågmästare avgör vem som får regera

Israel

Valet i Israel 17 september är över. Fortfarande kämpar Benjamin Netanyahu, premiärminister i tio år, för sitt politiska liv.

De senaste tio åren har Netanyahu och högerpartiet Likud gått åt en nationalistisk, extrem högerposition. Det har hjälpt Netanyahu att behålla makten, fram till nu.

Han har med sin politik fått de judiskt religiösa och högerinriktade mindre partierna att stödja Likud och honom som regeringsbildare och premiärminister.

Med utspel om att Israel ska annektera västbanken hoppades Netanyahu i höstens val mobilisera väljare till sitt parti och få de högerinriktade religiösa partiernas fortsatta stöd och därmed nå majoritet för sitt block med partier.

Men det verkar inte lyckas. Hans parti har i skrivande stund fått 31 av 120 mandat i parlamentet knesset.

Vänsterhögerskalan har i Israel konkurrens av en skala efter en hårdhetsdimension säkerhetspolitiskt. Där har Netanyahu placerat sig för mest hårdhet gällande att värna Israels säkerhet. Han har därmed fört en hård politik mot de palestinska områdena och palestinierna samt deras intressen.

Oppositionen mot Netanyahus Likudledda högerblock är ett block med ett nytt mittenparti, Blått och vitt. Det har tagit över socialdemokratiska Labors plats som ledande vänsterblocksparti. I valet i höst blev Blått och vitt med 33 mandat två mandat större än Likud i knesset.

Blått och vitt har den tidigare generalen Benny Gantz som kandidat till posten som premiärminister. Partierna i Blått och vitts block ser ut att ha fått 57 mandat. Och partierna i Likuds block har fått 55 mandat.

Ett parti med 8 mandat är vågmästare. Det heter Yisrael Beitenu, Vårt hem Israel, lett av Avigdor Lieberman. Hans parti är högerliggande

Ett parti med 8 mandat är vågmästare. Det heter Yisrael Beitenu, Vårt hem Israel, lett av Avigdor Lieberman. Hans parti är högerliggande och har ingått i Likuds block och han var varit minister i Netanyahus regering. Men Lieberman och hans parti är nu oense med Netanyahu.

I Israel är nästan 20 procent av väljarna av annan religiös eller etnisk bakgrund än judisk, som kristna, muslimer, palestinier, druser. De röstar främst på det vänsterliggande blockets partier, som Förenade arablistan, en sammanslutning av fyra små (arabiska) partier.

Lieberman och hans parti vill inte ingå i en regering ledd av Gantz och hans Blått och vitt om Förenade arablistan ingår. Så nu är det dödläge.

Likud och Netanyahu har föreslagit Gantz och Blått och vitt en koalition mellan de två. Men Gantz vill inte det om inte Netanyahu ställs utanför en ny regering. Det vill inte Netanyahu. För han riskerar åtal för korruption om han hamnar utanför regeringen.