Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Väljarlös budgetvinnare

Liberalerna

En opinionsundersökning, Demoskop i Expressen, i slutet av veckan visade att Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det vore val. Detta med bara 3,9 procent, vilket var 0,7 procentenhet lägre än vad institutet mätte partiet till en månad tidigare.

Och under mätperioden, 24 september till 1 oktober, var det välkänt att största åtgärden i statens budget för 2020 är en framgång för Liberalerna: den borttagna värnskatten.

Den som minskar statens inkomst med 6,1 miljarder kronor och sänker inkomstskatten för 345 000 personer med i snitt nästan 1 500 kronor i månaden.

Man kan tycka att höginkomsttagare borde strömma till Liberalerna nu. Men så är inte fallet, enligt mätningar som Demoskops.

I veckan har Liberalernas ledare Nyamko Sabuni även fällt märkliga uttalanden. Det främsta är att hon strävar efter statsministerposten. "Målet är att Liberalerna ska få statsministerposten", framhöll hon i Malou efter tio i TV4 1 oktober.

För ett parti som har svårt att klara sig kvar i riksdagen är det ett märkligt uttalande. Liberalerna var inte aktuella för statsministerposten ens när partiet var cirka dubbelt så stort som nu, val för några årtionden sedan och så sent som inför valet 2006.

Sabuni har också, i intervjun i TV4, uttryckt att hon och Liberalerna inte tänker ta beslut för att hålla Sverigedemokraterna borta. Hon avser fokusera på egna partiet och det som ger mest liberal politik.

Exakta innebörden av det är oklart. Men det tolkas som att L under Sabuni är öppen för det Jan Björklund var emot.

Det var en borgerlig regering som, till följd av att den likt efter valet 2018 har färre mandat än de tre rödgröna partierna S, V, MP, är beroende av att SD röstar för dess förslag för att få igenom sin politik.

Björklund, liksom Annie Lööf, och deras två partier, ansåg ju efter valet att en alliansregering inte var möjlig.

Liberalerna verkar inte öka sitt väljarstöd, trots sakpolitiska framgångar som den avskaffade värnskatten som gynnar de väljare som partiet vill ha: välutbildad, välavlönad övre medelklass.

Detta eftersom den hade färre mandat än de tre rödgröna partierna och inte skulle få igenom förslag och budget om inte SD röstade för dem. Den skulle bli beroende av SD och av att förhandla med SD.

Att i ett kunskaps-, tjänste- och informationssamhälle med en stor medelklass det är så pass få som fyra procent som stöder det socialliberala medelklass- och mittenpartiet Liberalerna är verkligen underligt.

Och Liberalerna verkar inte öka sitt väljarstöd, trots sakpolitiska framgångar som den avskaffade värnskatten som gynnar de väljare som partiet vill ha: välutbildad, välavlönad övre medelklass.