Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Suneberg tinar upp gamla riksdagsval

Annons


Detta skulle bli det första valet till enkammarriksdagen, som skulle ersätta tvåkammarriksdagen. Det skulle också bli den första gången med samtidigt val på kommunal nivå, alltså kommuner och landsting, och till riksdagen.
 
De regerande Socialdemokraterna med den sedan oktober 1969 nya partiledaren och statsministern Olof Palme låg bra till i början av året med 50 procent i opinionsmätningarna från Sifo. I borgerligheten är Centern största partiet. Dess ledare sedan över 20 år, Gunnar Hedlund som i valrörelsen fyllde 70 år, är informell borgerlig statsministerkandidat. Men formellt finns ingen sådan på borgerliga sidan. Gunnar Helén är ny FP-ledare sedan 1969. Moderatledare sedan fem år är Yngve Holmberg, ungefär lika länge som C H Hermansson lett VPK.
 
I valrörelsen dominerar ekonomiska frågor rörande skatter, räntenivån och sysselsättningen. Men även frågor om matpriser, skolan och en del utrikespolitiken var med i debatten.
Jämlikhet i ekonomisk och social mening var annars ett centralt tema i valrörelsen, vilket speglade det vänsterradikala samhällsklimatet. Flera partier betonade frågan om jämlikhet. Socialdemokraternas huvudparoll var Ökad jämlikhet. Och Centerpartiets paroll var jämlikhet och trygghet i ett decentraliserat samhälle. 
I riksdagsvalet får S och VPK majoritet i riksdagen.
 
Socialdemokraterna gör emellertid ett dåligt val historiskt sett med drygt 45 procent. Det är nästan fem procentenheter mindre än i riksdagsvalet för två år sedan och nivån på opinionssiffrorna så sent som på våren. S blir med 163 mandat i riksdagen mindre än de borgerliga på 170. VPK erhåller 17 mandat av de 350. Det är mångdubbelt mer än de tre av 233 som partiet hade under andrakammarriksdagens sista två år.  
 
Centerpartiet befäster sin ställning som största borgerliga parti med en ökning på drygt fyra procentenheter till nästan 20 procent av rösterna. Det medförde 71 centermandat i nya riksdagen. Näst största borgerliga parti blir Folkpartiet, som också ökar, med nästan två procentenheter till drygt 16 procent. Det gav 58 mandat.
Moderaterna backar till sitt lägsta stöd någonsin, 11,5 procent, och fick 41 mandat. Partiet är därmed tydlig förlorare i valet. Kort efter valet byter Moderaterna partiledare, från Yngve Holmberg till Gösta Bohman. 
 
Nämnas kan att valvinnaren på borgerliga sidan, Centerpartiets ledare Gunnar Hedlund kampanjade sparsamt med bara åtta offentliga mötesframträdanden i valrörelsen. Mest kampanjade ledarna för de två riksdagspartier som tappade mest väljarstöd, statsminister Olof Palme (S) med cirka 90 mötesframträdanden och M-ledaren Yngve Holmberg med cirka 60 framträdanden. Kampanjinsats och valutfall samvarierar alltså inte alltid.
 
Valdeltagandet är med 88,3 procent nästan lika högt som rekordet på drygt 89 procent i valet två år tidigare. Men antalet röstande är det störst någonsin, nästan fem miljoner. Poströstningen, som fördubblades till 700 000 jämfört med i valet 1968 tack vare enklare regler för denna typ av röstning, bidrog delvis till högt valdeltagande.
 
ROBERT SUNDBERG
Fler artiklar i serien kommer