Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robin Valencia flyger 30 meter genom luften

Annons

Förr var cirkus lite mer av olika paradnummer. Nu handlar det om att berätta olika händelser. En sådan är om Merlins trollstav och hur den kommer tillbaka med hjälp av Robin Valencia som ”kanonkula”.

Det är Robin Valencia som avslutar Cirkus Skott föreställning. Hon sätter sig i en kanon och skjuts iväg över publiken omkring 30 meter. Det är samtidigt upplösningen på historien om Merlins trollstav som hon har med sig. Hela den historien går långt tillbaka till kung Arthurs kröningstid på 1000-talet.

– Det var min onkel som först byggde en kanon, säger hon.

Det här med kanon och att skjutas ut från den konstruerades på 1970-talet av David Smith. Han började snart uppträda genom att skjutas ut från kanonen. Hans längsta flygtur blev 80 meter och är världens längsta flygtur från en kanon och finns med i Guinness rekordbok.

David kom även att avsluta OS-tävlingarna i London, förra året, med ett jättelångt hopp.

– På plats fanns kungafamiljen och såg det hela med fasa, säger hon.

David har länge varit intresserad av matematik och blev även professor i ämnet. Samtidigt var han intresserad av fysik. Den kombinationen gjorde att han på 70-talet bygga sin första kanon. Här kunde han kombinera sina intressen av matematik och fysik.

Han kom också att bygga en mindre kanon till Robin Valencia. Hon började själv flyga från sin egen kanon efter att ha gått ut collage i Karlifonien.

Nu avslutar hon varje föreställning Cirkus Scott har genom att flyga 30 meter över publiken. Det lär också vara första gången i Sverige någon skjuts iväg som en ”kanonkula”.

Nu är det inte bara att krypa ner i kanonen och skjutas i väg. Robin måste värma upp minst en timme före och i övrigt vara vältränad. Hon skjuts iväg med en hastighet av 60 kilometer i timmen på bara ett par sekunder.

– Kroppens inre organ tar stryk, säger Robert Bronett och berättar att hon har svart bälte i kampsport och hoppat många fallskärmshopp.

Hela Cirkus Scotts föreställning är spännande, omväxlande och intressant. I själva tältet finns ett stort upplevelseområde med möjligheter för allmänheten att prova på olika artistnummer. Hela ytan på tältet är 2000 kvadratmeter.

– Det har fyra dagar att byggas upp och bakom finns 100 personer, säger Robert Bronett.

Hela showen började i södra Sverige i april och har nu kommit till Falun med sex föreställningar till och med söndagen.

– Det är en hejdundrande show, säger han.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se