Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rockgymnasium har fått bygglov

BORLÄNGE
Friskoleföretaget Rytmus fick på fredagen sin ansökan om bygglov i byggnadsföreningens Vi Förenades fastighet Frigga 8 beviljad av miljö- och byggnadsnämnden.
Men det är ännu osäkert om det blir en byggstart, eftersom förhandlingarna med fastighetsägaren inte är klara.

– Vi är inte överens om kostnaderna, säger Per Melin, samordnare för Rytmus gymnasieskolor. Vi har jobbat på att etablera oss i området och vi har en adress framtagen i fastigheten Vi Förenade, förklarar Melin.
Han konstaterar att trots bygglovet så är det osäkert hur eller när man kan gå vidare. Från början hade man förhoppningar om att kunna erbjuda utbildningar från hösten 2013, men de planerna har man släppt.

– Vi hoppas att det kan bli till hösten 2014, men alla förhandlingar är inte avslutade ännu och vi har sagt att eftersom det rör sig om en så stor satsning gör vi ingen halvmessyr, avgör per Melin.
Redan i januari 2012 fick friskoleföretaget Rytmus AB ja på sin begäran om att få starta rock- och popgymnasium i Borlänge. Samtidigt sa Skolinspektionen nej till det planerade estetiska programmet med inriktning mot media.
Ledningen för Rytmus tvekade inför en skolstart med endast en klass per årskurs och funderade runt möjligheterna att justera ansökan till två klasser med inriktning pop- och rock.
På fredagen klubbade miljö- och byggnadsnämnden ett bygglov för ändring av detaljplanen i fastigheten och anpassning till skolverksamhet. Bygglovet är tidsbegränsat 5 år.

Permanent bygglov kan inte ges eftersom åtgärden strider mot planbestämmelser, där lokalerna i den ursprungliga detaljplanen är avsedda för kontor, enligt nämnden. Innan bygglovet beviljades har grannar hörts men ingen har haft något att invända mot den ändrade användningen.

I fastigheten har redan tidigare friskoleföretaget Pysslingen fått bygglov för en högstadieskola med plats för cirka 200 elever. Rytmus AB skulle enligt miljö- och byggnadsnämndens ordförande Anders Wiklund, S, ha kapacitet att ta emot cirka 90 studerande på det aktuella våningsplanet. Skolan skulle dessutom få tillgång till en innergård.
– Det är ju en lång fastighet och det rör sig om ganska stora lokaler som behövs anpassas från grunden. Cirka 740 kvadratmeter i ett första steg, bekräftar Rytmus Per Melin.

Lena Relte

Rytmus
Företaget grundades 1993 i Stockholm av två privatpersoner med musiker- och lärarbakgrund.
Än idag är många av lärarna yrkesverksamma musiker eller producenter.
2008 övergick verksamheten i AcadeMedias ägo, ett av Sveriges största utbildningsföretag.
AcadeMedia ägs i sin tur till största delen av EQT, den av de ledande riskkapitalbolagen i norra Europa.
Nya skolor startades 2008 i Malmö och Norrköping och hösten 2009 även I Göteborg och Örebro.
Rytmus är enligt hemsidan idag landets största musikskola med drygt 1000 musikelever.