Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röd och blå i samma hus


I ett dussin fall är båda tidningarna på orten, vanligen residensstaden, inrymda i samma byggnad och trycks på samma press. I nästan samtliga fall har de även samma ägare eller huvudägare.
Om DD skulle få Dalarnas Tidningars ägare Mittmedia som huvudägare, vilket det förhandlas om enligt pressuppgifter, skulle även ägarskapet bli på samma sätt som det är på dussintalet ställen.
2000 och 2001 vikarierade jag som ledarskribent på Norrländska Socialdemokraten (S), NSD, i Luleå. Den tidningen hade då ett eget tidningshus och tryckpress.

I dag är konkurrenten, Norrbottens-Kuriren (oberoende moderat), NK, inkvarterad med sin redaktion i samma mediehus som NSD. Dessutom finns redaktionerna för en tv-kanal och ett annonsblad där. NK fick för fem år sedan lämna det tidningshus den varit i under mer än hundra år. Och NKs tryckpress, som likt DD:s var 40 år gammal, avvecklades. NK fick nämligen samma ägare som NSD.

Om man besöker mediehuset i Luleå kan man stå utanför en dörr med fönster till NK:s redaktion och se in och samtidigt se bort till en dörr med fönster och se in i NSD:s redaktion.
Utvecklingen med att den på orten större tidningens ägare blev ägare även till den mindre inleddes för 15 år sedan i Norrköping då moderata Norrköpings Tidningars ägare blev ägare till Folkbladet (S). Folkbladet avvecklade sin press och inrymde sin redaktion i en del av NTs tidningshus.

Sedan dess har samma sak skett på drygt tio ställen, även om på några har de två redaktionerna inte sina lokaler i samma hus. Men tidningarna trycks på varje ort på samma press. De är utöver Luleå och Norrköping: Östersund, Umeå, Sundsvall, Gävle, Eskilstuna, Visby, Kalmar och Karlskrona. Ett tag var fallet så även i Örebro.
Även i Stockholm sitter en röd och blå tidning med samma ägare i samma hus: Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Till denna utveckling, 15 år efter att den började, kan nu Falun läggas.

Robert Sundberg
roberg.sundberg@daladem.se