Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda Smedjebacken och blåa Leksand

Flera kommuner har haft fullmäktigemöten de senaste veckorna. Två av dem är Smedjebacken och Leksand. De utgör ett slags politiska motpoler bland Dalarnas kommuner, den förra starkt socialdemokratiskt röd och den senare djupt blå borgerlig.

Om vi börjar med Smedjebacken så var den länets främsta S-fäste (kommunalt) i valet 2010. S har styrt i årtionden, det senaste av dem med Leif Nilsson som kommunalråd. Han deltog i debatten förra måndagen, liksom partiets troliga nya kommunalråd Fredrik Rönning.
Kanske kommer Nilsson att förknippas med det uppvärmda sjöbadet i Prästa. Badet har i alla fall figurerat flitigt i de senaste årens debatt i kommunen och skildring i medierna.

Prästabadet var med även på detta fullmäktigemöte. Oppositionen kritiserade nämligen badet, för att vara en felprioritering med sin kostnad på fem miljoner kronor, och sedan årlig driftkostnad. Det anfördes av centerpartipolitikern Jan Tholerus, med instämmande från partikamraten Göran Engström.
I övrigt stod äldreomsorg och skola i centrum för debatten. Nilsson finner att kommunen gör stora satsningar på skolområdet. Men oppositionspolitiker från Moderaterna anser att budgeten för skolsektorn kan komma att spräckas. Nilsson finner dock inte att mer kan satsas på skolan än som redan görs, med de ekonomiska ramar som kommunen har att hålla sig inom.

Budgeten för det innevarande året ser, enligt S-ledda kommunledningen, ut att gå ihop. Hur det går nästa år, om varmbadets drift, skolans och förskolans kostnader och annat drar iväg och i så fall bidrar till kommunekonomiskt underskott, återstår att se.
Nilsson, Rönning och övriga S-partiet kan nog trots den borgerliga oppositionens kritik se valet om tio månader an med tillförsikt. Allt talar för att S kommer att styra i Smedjebacken även efter valet 2014. Frågan är väl bara om egna S-majoriteten består eller om S behöver även V för att nå majoritet.

I Leksand har de av Ulrika Liljeberg centerpartiledda borgerliga partierna en klar majoritet. En budget som kommunledningen karaktäriserar som återhållsam har presenterats.
Trots att det tummas på ett mål om tre procents avkastning vill Liljeberg och hennes allians inte höja kommunalskatten. Liljeberg finner nämligen att Leksands skattetryck är högt. Det är det kanske i ett nationellt perspektiv, men inte i Dalarna.

Den S-ledda oppositionen bestående av S, V och MP med Lars-Erik Jansson (S) i spetsen finner att kommunalskatten borde höjas med 15 öre per hundralapp. De pengar som det då ger skulle gå till främst vård och omsorg.
Den för det området ansvariga politikern i alliansstyret, Sakarias Winberg (KD), efterlyste en politik med tolerans för obekväma beslut som måste tas, bland annat inom skolområdet.
I så fall kan man undra varför inte det alliansstyre som Winberg ingår i inte går med på att höja kommunalskatten med exempelvis 15 öre per hundralapp. Men skatthöjningar är kanske alltför obekväma.

Det borgerliga styrets budgetförslag, med undantag för några skolfrågor som rörde bland annat skolbibliotekariernas antal, antogs med stor majoritet.
Mycket ska till för att Leksands borgerliga styre ska rubbas. Men om de rödgröna partierna, och några till, gör ett bra val kan de borgerliga partierna komma att balansera på gränsen till egen majoritet. Vi får se hur det går i september.

Även om det i varje kommun finns enskilda frågor som är speciella för kommunen, som varmbadet i Prästa i Smedjebackens fall, är det i hög grad sektorerna skola, vård och omsorg som står i centrum. I skola ingår även förskola och i omsorg är det fråga om både äldreomsorg och barnomsorg.
Utöver det finns frågor som rör gator, vatten, avlopp, administration och en del till. De ekonomiska medel som kommunerna har att röra sig med är ganska begränsade efter att de lagstadgade åtagandena rörande främst skolan och barn- samt äldreomsorgen, och infrastrukturen (vatten, avlopp, gator) fått de resurser som de kräver. Det gäller för både politiskt röda och blå, och blandfärgade, kommunstyren.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se