Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön röra i rättspolitiken

Sedan Alliansen fick väljarnas förtroende 2006 har vi genomfört de största satsningarna på rättsväsendet i modern tid.
Antalet poliser är idag över 20 000, 2500 fler än 2006.

Totalt satsar regeringen i år 10,3 miljarder kronor mer på rättsväsendet jämfört med 2006. Vi ser nu hur brottsligheten minskar och tryggheten ökar.
Enligt Brottsförebyggande rådets nationella undersökningar oroar sig också allt färre för att utsättas för brott.

I Dalarnas län har exempelvis andelen som känner mycket eller ganska stor otrygghet vid utevistelse en sen kväll i det egna området minskat med sju procentenheter 2006 - 2012.
Även förtroendet för rättsväsendet har förbättrats. Mellan 2006 - 2012 har andelen i Dalarna som uppger att de har stort förtroende för rättsväsendet ökat från 45 till 56 procent. Men vi är inte nöjda. Det är fortfarande för många som utsätts för brott och för få brott som klaras upp. Här måste Polisen bli bättre.

Därför pågår nu den största polisreformen sedan 1965: en övergång till en samlad polismyndighet. På så sätt stärks förutsättningarna för styrning och samordning.
Det gynnar hela Sverige, inklusive Dalarna.
Vi vill även gå vidare med insatser för att fånga upp unga som begår brott, och vi vill säkerställa att straffskärpningar får genomslag i domarna.
Vår rättspolitik är möjlig tack vare en enad Allians. Mot oss står en splittrad opposition. Socialdemokraternas i år antagna kriminalpolitiska program slår in öppna dörrar.
Nära hälften av programpunkterna är eller är på väg att bli verklighet. I andra fall handlar det om tomma målformuleringar utan konkreta förslag.
Vänsterpartiet å sin sida vill att dömda brottslingar ska släppas efter halva fängelsetiden. Det skulle innebära kraftigt sänkta straff.

Från Moderaternas sida anser vi tvärtom att det ska övervägas om den som på nytt döms till fängelse efter att ha blivit villkorligt frigiven inte ska ha rätt till villkorlig frigivning igen.
På påföljdssidan har också både V och MP tidigare öppnat för att slopa livstidsstraffet.
V vill även avkriminalisera eget bruk av narkotika. Det vore ett hårt slag mot möjligheterna till effektiv narkotikabekämpning.
V förespråkar dessutom nedskärningar på rättsväsendet med över en halv miljard kronor de närmsta åren.

MP vill i sin tur skära ned Polisens medel med över 700 miljoner till och med 2016. Sammanfattningsvis innehåller rättspolitiken från S tilltänkta partners både nedskärningar i resurser och nedsättningar av straff. Stefan Löfven måste därför svara på hur en rödgrön rättspolitik ser ut:
√ Vilka straff är S beredda att sänka för att få stöd från V och MP?
√ Utesluter S halvtidsfrigivning i en samlad rödgrön rättspolitik?
√ Kommer eget bruk av narkotika att avkriminaliseras med en S-ledd regering?
√ Kommer S gå V och MP till mötes och avskaffa livstidsstraffet?
√ Hur ställer sig S till nedskärningar av Kriminalvården och Polisen?

Alliansen kommer att i god tid före valet presentera förslag för att fortsätta förstärka rättsväsendet.
Det handlar om tidiga insatser och tydliga påföljder, om en synlig och effektiv polis och om att utreda och följa upp alla brott. Så tar vi ansvar för ett tryggare Sverige.

Beatrice Ask (M)
Justitieminister
Carl-Oskar Bohlin (M)
Suppelant, Justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel