Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röjningen av Myran gör vinteruppehåll

Myrans skjutfält är sedan en dryg vecka tillbaka öppet för allmänheten igen, men arbetet att söka efter odetonerade granater är långt ifrån klart.
– Vi gör ett vinteruppehåll, men räknar med att komma tillbaka när tjälen går ur backen igen, säger Fortifikationsverkets projektledare för röjningen Patrik Blomander.

Annons

– Vi har några månaders jobb kvar att göra och någon gång framåt sommaren räknar vi med att bli klara. Det beror också på hur mycket maskinjobb med att gräva och jämna ut vi väljer att göra. Men över hälften i arbete är gjort och jag känner mig trygg hittills i det vi hunnit med. Men som sagt, någon månad till kommer det att ta innan vi är klara, säger Blomander.

Under vintern tills tjälen gått ur backen kommer Myranområdet med alla vägar och stigar att vara öppet. De plaststaket som är uppsatta blir kvar tills vårens arbete kommer i gång.
Under det arbete som hittills är gjort har det mesta som hittats varit rester av övningsammunition. Men två skarpa granater har hittats och de upptäcktes i samband med sorteringen av jordmassor. Granaterna, GRK 47 mm, var vanlig fram till på 1950-talet.

– Det har hela tiden funnits med i planeringen att vi skulle hitta en och annan skarp granat. De två vi har hittat har avskjutits på 20- eller 30-talet, men detonerade aldrig då. Men efter att vi hittat dem har vi själva destruerat dem, säger Patrik Blomander.
– Det innebär att när vi kommer tillbaka till våren och gräver har vi ett ännu högre säkerhetstänk.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se