Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röjningen höll öppet hus

I lördags hade Fortifikationsverket tillsammans med Falu kommun öppet hus för att berätta om arbetet med röjningen av Myrans skjutfält.

– Vi gör det här för att skapa förståelse för vårt jobb och visa varför vi spärrar av området, det har ju skapat en del ­irritation och därför vill vi vara öppna med det här, säger Patrik ­Blomander från Forti­fikationsverket, som är projektledare för röjningen av Myran.

– Det är otroligt mycket folk som rör sig i området och det har varit en del problem med människor som inte brytt sig om avspärrningarna. Men jag tycker det har blivit bättre den senaste ­tiden och med ett öppet hus hoppas jag det ska bli ännu bättre, säger Blomander.

Trots duggregnet hade en hel del folk sökt sig till ­Myran där de fick en bra ­genomgång av Fortifikationsverket och Falu kommuns representanter från miljönämnden, Peter Garvö och Thomas Jågas.

Cirka 30 hektar ska röjas upp på Myran till en kostnad av 22 miljoner kronor och arbetet beräknas pågå till våren 2014.

Det är det danska före­taget Damasec som står för uppröjningen där mellan 25–30 personer är i gång med olika arbetsuppgifter.

Det är första gången Fortifikationsverket låter röja ett svenskt skjutfält, för att möjliggöra nya civila användningsområden för marken.

– Det här området har använts för övning och vi förväntar oss inte att hitta några skarpladdade granater, utan det vi hittat är delar från övningsammunition som har laddningar på som mest 60 gram, säger Patrik Blomander.

– Försvaret har tidigare ytröjt området och nu letar vi ner till två meters djup. Det största vi hittat är 12 centimeters övningsgranater som har detonerat och som inte är farliga.

– Det här är ett pilotprojekt och när vi är klara här kommer en utvärdering att göras, så får vi se om det blir andra områden i landet som också kommer att röjas upp, säger Blomander.

Efter uppröjningen är det dags för Falu kommun att köpa området av Fortifikationsverket och planera in vad som ska ligga där.

– Det kommer att ligga verksamheter på området, men ingen detaljhandel är inplanerad, säger Thomas Jågas som är kommunbiolog.

– Det mesta av området blir till för friluftsliv och ­rekreation. Även betesmark är inplanerad, men det kommer även att anläggas en fågeldamm, samlingsplatser, grillplatser och ett utegym. Det är visionstankar vi har i dag. Men framför allt ska fågeldammen lyftas fram, säger Peter Garvö, som är landskapsarkitekt på Trafik och fritidsförvaltningen.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se