Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Roland" blev blåst på traktorgrävare och vill varna andra

67-årige Roland (fingerat namn) betalade in 16 700 kronor för en traktorgrävare som han köpt på Blocket.
Men någon traktorgrävare eller pengarna tillbaka såg han aldrig röken av och nu vill Roland varna andra för att gå på samma blåsning som han gjorde.
– Jag skäms så för det här, säger Roland.

– Tidigare har jag tänkt hur dumma människorna är som går på sådana här blåsningar, sedan går jag på samma nit själv. Jag kan aldrig förlåta mig själv för det här och jag skäms och vill inte visa vem jag är, säger han.

Roland bor i Borlänge kommun och var i början av oktober 2014 ute efter en traktorgrävare som han bland annat kunde använda till snöröjning på sin tomt. Han hittade en på Blocket som såg fin ut och var till salu för 16 700 kronor.

– Redan där borde en klocka slagit till, priset var egentligen för lågt. Men det är kanske någon äldre farbror som inte längre har användning för den och vill sälja i väg den, tänkte jag.

– Jag ringde upp säljaren som sa att jag skulle sätta in pengarna på ett kontonummer. Han sa också vad han hette och att han bodde i Mora och vilket personnummer han hade. Jag kollade upp detta och det stämde, fint tänkte jag då har jag i alla fall ett namn och en fysisk person om han skulle försöka blåsa mig, säger Roland.

När Roland satt in pengarna på det uppgivna kontot och ringde och ville hämta traktorn, så fick han inget svar.

– Då åkte jag till Mora och ringde på hos den här personen, som var helt oförstående till att ha med någon traktor att göra. Han släppte in mig och vi pratade en lång stund, där vi båda förstod att hans namn och identitet var kapad.

Roland polisanmälde bedrägeriet i Borlänge som lämnade över ärendet till Falun. Polisens förundersökning i Falun kom fram till att personen bakom kontot bodde i Malmö och därför lämnades ärendet över till Malmöpolisen.

– Polisens undersökning i Falun visade att pengarna var dragna från mitt konto i SEB, det visade sig också att pengarna fanns kvar på bedragarens konto. Plus att flera andra personer hade betalat in samma summa till bedragarens konto. Hade polisen på en gång ringt till SEB och spärrat överföringen så hade mina pengar kanske kunnat räddas, säger Roland.

– Jag är övertygad om att den här bedragaren hade flera kapade identiteter runt om i landet, så att eventuella köpare skulle ha nära till traktorn.

Roland ringde senare till bedrägeriroteln i Malmö som väl kände till den här mannen. Det låg flera förundersökningar på honom i Helsingborg, så Rolands ärende hamnade så småningom tillsammans med de andra i Helsingborg.

– Jag tänkte jag skulle ringa till Helsingborg och höra hur det går, men några förhoppningar om att få tillbaka några pengar har jag inte. Det här får tyvärr bli lärpengar för framtiden.

Vad vill du ge för råd till folk som handlar privat på nätet?

– Åk och titta och besikta varan och kolla upp ägarskapet innan du betalar något. Och ser affären för bra ut, så bli misstänksam på en gång.