Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Cedermark död – somnade in på äldreboende i Sigtuna

Dragspelsvirtuosen Roland Cedermark, en av Härjedalens allra mest framträdande artister genom alla tider, har gått bort. Han somnade in på ett äldreboende i Sigtuna natten mot julafton.

Roland Cedermark från Älvros, född 1938, har sålt mer än två miljoner skivor sedan skivdebuten 1976. Den folkkäre härjedalingen var en mästare på dragspel och framförde allt från finstämda visor till rockklassiker på sitt instrument.

Han skrev bland annat ”Sång till Härjedalen”, en hyllning till landskapet och en av Härjedalens mest älskade visor. Nämnas bör också ”Mosippan” som tonsattes av Roland Cedermark och som starkt förknippas med hans sång-och musikskatt. 2018 blev han utnämnd till årets Härjedaling.

Roland Cedermark blev 82 år gammal. Han tillbringade sin sista tid på ett äldreboende i Sigtuna utanför Stockholm och enligt familjen somnade han in lugnt och stilla natten mot julafton. Närmast lämnar han efter sig sönerna Peter, Toni och Anders med familjer samt brodern Bruno Cedermark i Sveg och systern Carin Svärd i Östersund.