Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Roligt att kommunen uppmärksammar vävning"

Borlänges kulturpris går i år till tre väverskor. Ebba Bergström, Siv Emanuelsson och Mona Magnusson heter de och har olika inriktning.

Annons

Ebba Bergström är sedan 23 år anställd som konstväverska på Alice Lund Textilier i Borlänge.

– Fantastiskt roligt att Borlänge uppmärksammar handvävningen. Det är lite av en undergroundverksamhet vi håller på med. Men när vi hade en utställning på biblioteket med Alice Lund textilier märkte man hur många som har en relation till vävningen, säger hon.

Ebba Bergström har vävt ett tjugotal av textilkonstnären Helena Hernmarcks vävar. Företaget Alice Lund har utfört 25 av hennes verk.

– Men hon väver själv jättemycket och har gjort de flesta själv, säger Ebba Bergström.

Siv Emanuelsson är pensionerad vävlärare från Fornby folkhögskola. 1972 bildade hon Rämshyttans vävstugeförening som fortfarande lever efter 40 år och väver i Tuna Hästbergs gruvstuga.

Mona Magnusson har varit cirkelledare i en rad olika slöjdämnen hos ABF och har sedan 1985 fört intresset för vävning vidare. Hon är en gedigen folkbildare som ser och verkar för den stora betydelsen som vävningen har för kvinnors utveckling, skriver fritids- och kulturnämnden i sin motivering.

Priset delas ut av fullmäktige i december.

Annons