Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romer fick det sämre med kapitalism och nationalism

Romerna i forna Östeuropa fick det sämre efter järnridåns fall. De var fattiga även i det kommunistiska systemet men situationen blev värre när kapitalismen och nationalismen tog över samhället och politiken.

Författarcentrum Väst släppte nyligen antologin "Den ohörda historien". Den består av olika levnadsberättelser skrivna av romer och resande. Redaktörer har varit Malin Lindroth och Hedvig van Berlekom. Det är gripande människoöden som passerar revy från 1900-talets början ända fram till vår egen nutid. Antologin är en påminnnelse om hur dåliga våra kunskaper är om denna folkminoritet. Tänk om fler läste sådana här skrifter i stället för hatsajter och fördomsfulla inlägg på sociala medier. Tiggeridebatten blossar upp med jämna mellanrum. Det hojtas om tiggeriförbud som ett sätt att ta sig an den extrema fattigdomen i framför allt östra Europa. Många borgerliga världsförbättrare pratar om lag, ordning och moral som om fattiga människor har valt sitt eget öde. Det finns en svårmält sanning i sammanhanget och den passar inte in i Timbrohögerns verklighetsbeskrivning. Romerna hade det svårt i forna Östeuropa men efter järnridåns fall, råkapitalistiskt ekonomiskt styre och en framväxande högljudd nationalism har livsvillkoren och diskrimineringen av den romska minoriteten blivit ännu värre.

En majoritet av romerna hade ändå arbete inom industri och storjordbruk i det gamla stalinistiska samhällssystemet.

Om detta berättar Georgeta Baicu i den aktuella antologin: "Även om det var hårda livsvillkor under Ceaușescus (red: kommunistisk diktator från 1965 till 1989) tid så hade vi då någonstans att jobba och kunde på så sätt överleva. Då Ceaușescus regim föll 1989 kom hoppet för Rumäniens medborgare, men vi romer upptäckte snart att vår situation absolut inte blev bättre, utan tvärtom i många fall mycket sämre."

"Den ohörda historien" kan förhoppningsvis leda till en mer nyanserad och fördjupad bild av romernas livssituation. Här krävs en slagkraftig progressiv politik som omfattar hela befolkningen i dessa länder, ett utbyggt socialt skyddsnät med stöd av bland annat EU.

LÄS MER KULTUR