Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rondellerna har fått sina namn

Borlänge

Det är viktigt att skylta rondellerna för att till exempel Räddningstjänsten ska hitta rätt och att trafikinformationen stämmer.
Rondellerna har fått namn efter något som finns i närheten där rondellen finns. Nytt från 2010 är att rondellerna ska skyltas.

Som till exempel Tågrondellen, som ligger i närheten av tågstationen. De senast döpta är Handlar- Energi - och Bäckrondellerna. De ligger i nya Ikea-området och är inte byggda ännu.
Rondellskyltarna börjar komma på plats. Det gäller kommunens mark och rondeller och för de större trafikdelarna på riksvägen är det Trafikverket som skyltar.
– Det är viktigt att blåljusen hittar dit, säger Gösta Finberg, bygg- och kartkontoret i Borlänge kommun.

Det som i folkmun i Borlänge kallas Kupolenrondellen är egentligen Backarondellen. Kupolenrondellen finns efter riksväg 50 där man svänger av mot Kupolen, Ikea och Bil­tema. Backa­rondellen ligger ­mellan Trafikverkets höga hus och Ikea, alltså i anslutning till Backaviadukten.
Det var tidigare en trafikinformation att en lastbil stod still i Kupolenrondell­en och det var då i Backarondellen. Det är livsviktigt att räddningsfordon kommer till rätt plats.

Namnberedningen i Borlänge kommun har namngett rondellerna. Eller cirkulationsplatser, som de också kallas. Skyltarna beställs av Borlänge Energi på samma ställe som vägskyltarna, Blinkfyr, som ligger i Staffanstorp.
De är av nytt material, billigare och är mycket lättare än de gamla skyltarna.
– Förr gjorde vi egna men nu beställs de, säger Emma Ohlsson.
Hans -Olov Eriksson och Tommy Lind åker runt och sätter upp nya skyltarna.
– Vi sätter på lyktstolpen om det går, säger de.

De gamla skyltarna blir svarta och är svåra att se.
– Många tipsar om var, säger Tommy Lind.
De nya är i ett reflekterande material och syns bättre.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se