Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronny Svensson: Arbetsförmedlingen gör en halshuggning av landsbygden

Krönika

I torsdags (11 maj) kunde vi i Sveriges radios P1-morgon bland annat höra Arbetsförmedlingens chef uttala sig. Det gjorde han, Mikael Sjöberg, om varför Arbetsförmedlingen, Af, inte behövde något lokalkontor i Bengtsfors (i landskapet Dalsland i regionen Västra Götaland) – och inte heller på drygt 70 andra platser på i första hand landsbygden. En mer otydlig och förvirrad generaldirektör för ett statligt verk är svår att finna.

På reporterns sakliga och kritiska frågor slutade Arbetsförmedlingens generaldirektör Sjöbergs svar med att det bara tycktes handla om att hyra lokaler för Af i Bengtsfors istället för att ha ett fast Af-kontor.

Sjöberg försökte på alla sätt dölja att Af skulle dra bort från orten – till Åmål. En så okunnig, raljant och virrig generaldirektör har vare sig svenska folket eller dalslänningarna råd med.

Det behövs både en ny ledning och en ny arbetsförmedling! Som de flesta i landet kunnat notera under många år vill inte Arbetsförmedlingen vara kvar på landsbygden i samtliga de kommuner som har behov av grundläggande insatser för att lösa viktiga delar av arbetslösheten – främst den vi kallar långtidsarbetslöshet.

Problemen finns i samtliga 290 kommuner och våra erfarenheter visar att lösningarna måste ske lokalt. Hösten 2014 hotade Mikael Sjöberg med att lägga ned 100 Af-kontor, mestadels på landsbygden. Då sa framför allt kommunerna ifrån och Sjöberg fick backa.

Nu återkommer han med en ny attack. Nu bör svaret bli ännu tydligare från kommuner, företag, fackföreningar och ideella organisationer. Gör om hela systemet!

I motsats till flera förslag från bland annat den borgerliga oppositionen i Sveriges Riksdag, som helt vill privatisera Af:s verksamhet, ser jag en annan lösning, där olika intressen tar ett gemensamt ansvar för att hantera kanske det svåraste problemet vi har att lösa.

Till att börja med bör Af:s huvuduppdrag – att både stimulera och kontrollera personer som söker hjälp på arbetsmark-naden – radikalt förändras. Uppdragen är oförenliga. Kontrollfunktionen förstör direkt trovärdigheten när det gäller att ge varje individ bästa tänkbara stöd och förutsättningar. Af:s bottennoteringar i skilda kvalitetsmätningar är i det närmaste entydiga.

Arbetsförmedlingens nya roll skulle kunna vara att fungera som en ren förmedling av jobb på hela arbetsmarknaden och att utveckla sin informationsfunktion. Det operativa arbetet bör istället läggas på en lokalt ansvarig organisation.

Af:s nya roll skulle kunna vara att fungera som en ren förmedling av jobb på hela arbetsmarknaden och att utveckla sin informationsfunktion. Det operativa arbetet bör istället läggas på en lokalt ansvarig organisation.

Där kan Af finnas med på ett hörn men där kommunerna, företagarnas organisationer, fackliga klubbar och kanske även ideella föreningar tillsammans arbetar med att rusta varje individ utanför arbetsmarknaden till ett nytt jobb, en praktikverksamhet eller en kortare eller längre utbildning.

Start av sociala företag kan också vara ett tänkbart instrument. I en sådan organisation finns alla intressen, med på lika villkor. Om gruppen så önskar eller kräver engagerar man extra resurser utifrån för att ge individen bästa tänkbara framtidsutsikter.

Kommunerna har sedan 1980-talets början, då Af:s föregångare fick allt svårare att klara sina växande uppgifter, tvingats komplettera den statliga verksamheten med allt större personella och ekonomiska resurser samtidigt som staten hävdat sin ensamrätt att agera på "arbetslöshets"-marknaden.

Självklart skall staten helt finansiera även en ny organisation. Att lösa nationella strukturella problem på kommunernas bekostnad är inte längre en lösning som är acceptabel!