Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronny Svensson: Hej då till Handelsbanken!

Handelsbankens kontorsavveckling

Nu finns snart de stora affärsbankerna i landet bara i storstäder och större regionala centra. Handelsbanken var den bank som hade decentralisering som ledande affärsidé. En av bankens välkända gurus vid sidan av bland andra Tore Browaldh – Jan Wallander – betonade att banken skall vara en decentraliserad organisation och finnas i hela landet nära sina kunder. Den epoken är nu definitivt till ända. Man tar bort nästan 200 kontor på kort tid och en säker gissning är att landsbygden (och några förorter) som vanligt får bära de tyngsta lassen.

När Nordea hade sin stora nedläggningsvåg var argumenten ofta att servicen skulle bli bättre och att kunderna hellre använder nätet än lokala bemannade kontor. Swedbanks långa period av nedlagda kontor motiverades inte sällan av risk för rån i små lokala kontor. Även de tyckte att servicen blev bättre när kunderna fick resa allt längre. SEB har nästan aldrig varit på landsbygden utan har kretsat kring de stora företagens huvudkontor på större orter.

I verkligheten handlar det som hänt med massiva nedläggningar på landsbygden om de stora bankernas girighet, prioritering av lägre kostnader och högre utdelning till aktieägarna – gärna högsta möjliga vinst på kortast möjliga tid. Genom att bankerna hitintills har dominerat marknaden i stora delar av landet har de kunnat styra utvecklingen efter egna krav och tvingat kunderna att använda nätet för allt fler tjänster.

Enligt flera studier vet vi att nedläggningarna av lokala bankkontor i första hand har påverkat äldre generationer av bankkunder samt en stor del av landsbygdens viktiga småföretag. Det finns många exempel på att större bankkontor på långt avstånd från företag och andra kunder oftare avslår låneansökningar eller villkorar lån med betydligt högre räntor och lägre lånebelopp än det som kunder i större städer oftast erhåller.

Ju mindre en bank känner till om en landsbygdskommuns verklighet, ägarna till småföretag och nya entreprenörer samt vanliga privatkunder, desto sämre villkor, intresse och engagemang för det aktuella området.

Vi som medborgare kan påverka det som händer genom att bli kunder i Länsförsäkringar Bank eller en sparbank som Leksands och Norrbärke sparbanker

Vi har seriösa och kompetenta alternativ i form av lokala sparbanker som de fyra i Dalarna samt Länsförsäkringar Bank. Men de täcker bara knappt hälften av landets 290 kommuner och särskilt norr om Mälardalen är banktätheten mycket skral.

När bankmarknaden inte fungerar påverkas hela samhället negativt och orter utan lokalt verksamma banker drabbas ofta av ytterligare nedläggningar och färre nyetableringar av både företag och serviceanläggningar. Till och med staten drar sig undan från banklösa områden på landsbygden.

Vi som medborgare kan påverka det som händer genom att bli kunder i Länsförsäkringar Bank eller en sparbank som Leksands och Norrbärke sparbanker. Även genom att protestera kraftigare när nedläggningar sker och snabbare byta bank till en som är trogen den egna bygden.

Genom kommunernas samarbete kan man också påverka regioner och riksdagen att ändra lagstiftning och regelsystem som idag hela tiden anpassas till landsbygdens frånvarande stora affärsbanker. Byt till en lokal bank redan imorgon!

Ronny Svensson

Krönikör inriktad på samhällsfrågor bland annat rörande landsbygden