Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte min spellista

Övergången till digital musikkonsumtion har ju varit lite problematisk för skivbolag och andra som vill ha pengar. Utvecklarna av lagliga och olagliga nedladdning- och streaming-tjänster låg liksom lite före. Folket ville ha gratis, bolag stämde hackers, Metallica blev rasande, piratparti startades och det var ett jäkla hallabaloo ett tag.
Sen kom Spotify och andra kompromisser, och de flesta verkar nöjda. Men. Nu har ett nytt problem uppstått.

Samlingsskivor.

Jag läser i DN att skivbolaget Ministry of sound har gått till domstol för att få bort spellistor på Spotify. Alltså vanliga spellistor, såna som du och jag gör.
Bolaget tycker att vissa spellistor på Spotify är kopior av samlingsskivor, och därmed att de är ett intrång i upphovsrätten.
Alltså, med andra ord, Ministry of sound tycker att valet av låtar, och valet av låtordningen, till en samlingsskiva är ett så pass gediget arbete att det borde vara olagligt för en spotifyanvändare att göra en personlig lista med samma låtar i samma följd. Trots att man redan betalar avgiften till Spotify, och därmed betalar till skivbolaget och artisten.

Det känns ju befängt.
Känns som ett desperat försök att roffa åt sig lite pengar.

Det är nog bara att acceptera att samlingsskivor är ett utdött fenomen. Man lyssnar ju knappt på album över huvud taget längre, man har blivit för rastlös för det nu när hela världens musik är ett klick bort. Möjligen kan det finnas en poäng i att göra en digital samling, så att alla de ”bästa” låtarna hamnar på samma skiva och att det därmed är lätt för lyssnaren att hitta.
Men att förbjuda spellistor, för att man tycker att man själv gjort så brilliant samling, nä, den gubben kan aldrig gå.

...Jag vill också passa på att säga att Spotify är fantastiskt. Både för mig som konsument och i rollen som punktrummis.
Även om det bara är tre öre/lyssning man får som artist (fick fakta om det nyligen) så är det ju i alla fall betalt. Ju fler som lyssnar, desto mer betalt. Kan inte bli mer rättvist.
Och att kunna ha spellistor i telefonen, direkt kopplad till bilstereon är strålande.
Det får inte Ministry of sound förstöra.

Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se