Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörliga bilder genom sju decennier

Dalarnas museum presenterar ännu en film om vårt landskap. "Hit och dit i Falun 1936 - 1994" är den 26:e i ordningen sedan 2004. Möjligtvis är den årets julklapp för den historiskt intresserade eller nostalgikern som älskar Falun.

De första svenska stadsfilmerna gjordes av Svenska Bio, nuvarande SF, år 1907. Filmerna presenterade stadens sevärdheter och fångade bilder från platser med rörelse, som gator, torg och vattendrag. Genren växer efter övergången till ljudfilmens intåg i slutet av 1920-talet.

Göran Olsson har arbetat på Dalarnas Museum sedan 2002.

– Jag var en av flera som i början av 2000-talet inventerade länets filmskatt och förutsättningarna för ett samlat filmarkiv i Grängesberg. När det projektet var över började vi med DVD-teknik att producera socken- och platsfilmer. Filmer som speglar Dalarna under hela 1900-talet; människor, vardag, fritid och arbete, berättar Olsson.

"Hit och dit i Falun 1936 - 1994" är Dalafilms 26:e film i ordningen. 80 minuter genom sju decennier.

Sven Nilsson, Erik Lindström och Torbjörn Lindqvist är några av filmarna som bidragit med material.

– "Hit och dit i Falun 1936 - 1994" består av tio kapitel. Titeln "Hit och dit" har vi lånat från Sven Nilssons härliga kortfilmer från 60-talet om Dalarna. Erik Lindströms dramatiserade filmsekvens handlar om familjen och arbetslivet, från konsumanställd till ägare av Kopparbaren vid faluån. Dramatisk är sekvensen när Lindströms mjölkbar och större delen av kvarteret Garvaren i Falun brinner ner till grunden 1957. Där byggdes senare Dalarnas Museum. I tid sträcker sig avsnittet från 1942 till 1971. Artisten Peter Carlsson speakerröst förstärker ytterligare den storyn, berättar Göran Olsson.

En annan favorit är Torbjörn Lindqvist film som skulle sälja in Falun som 1988 års OS-stad.

– När den visades i Baden Baden 1981 fick den stående ovationer. Det är kul att jämföra Lindqvists film med hur en promotionfilm kan se ut i dag. Det blev inget OS, men sekvensen är en härlig tidsmarkör, menar Olsson.

Det är inte enbart de centrala delarna av Falun som skildras. Här finns klipp från Sundborn och Svärdsjö. Förutom Kungaparet får vi möta 1938 års lucia, uppleva en vårparad, sprängningarna mitti staden 1959 och mycket mera. En sekvens från Rättviks spelmanslags resa till USA har också smugit sig in i det digra och intressanta materialet.

Det äldsta klippet är 79 år och filmat av ISA-filmproduktion. Det gestaltar Falun år 1936 ur en utsocknes perspektiv.

"Hit och dit i Falun 1936 - 1994" finns till försäljning på bland annat Dalarnas Museum.