Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosor och lampor i årets konstrunda

Årets konstrundehelg bjöd på vacker konst, prunkande trädgård, gediget hantverk och strålande solsken.
– Jag tror folk kommer hit lika mycket för trädgården som för konsten, säger Anita Lennartsson.

I helgen fanns det mycket för den kulturintresserade att botanisera bland i Malung-Sälens kommun. Runt om i hela kommunen öppnade nämligen konstnärer och hantverkare upp sina verkstäder och ateljéer i årets omgång av konst- och hantverksrundan.

Anita Lennartsson i Östra Utsjö var en av dem som öppnade upp sitt hem. Hon målar i akvarell, olja, med färgpennor och mycket på porslin, men det som Anita tror att flest kommer till henne för att se är hennes vackra trädgård.

– Det här är ICA-rosen, det var den allt började med, säger Anita Lennartsson och visar några röda, kraftiga rosor i sitt växthus.

För 6 - 7 år sedan fick Anita en bukett rosor från ICA, men när den hade torkat var den fortfarande så fin att hon inte ville slänga den. I stället satte hon ned ett skott i jorden bredvid en annan blomma och till hennes förvåning började den växa på nytt. Sedan dess har det blivit många rosor.

– Jag kan gå in på blomsteraffären och köpa en ros jag tycker är fin sen tar jag av en stambit, gnager lite i ena änden och sätter ned den i jord, så börjar den växa, säger Anita Lennartsson.

Men det är inte bara rosor som trängs i Anitas trädgård. Inne i växthuset står ett ståtligt persikoträd med frukt som snart är redo att plockas och i två krukor finns både en dadelpalm och ett mandelträd.

– Mandelträdet har jag fött upp från en vanlig kärna, säger Anita Lennartsson.

En annan deltagare under årets konstrunda var Emma Ingvarsson som visade upp sina rörlampor i olika konstellationer. Att hon började göra lampor har hon en gammal elpanna att tacka för.

– Där jag bodde i Vallerås förut fanns en gammal elpanna där shunten satt upp och ner, den krånglade jämt. Men när jag flyttade därifrån byttes pannan ut mot en värmepump och jag sparade rören, berättar Emma Ingvarsson.

Exakt vad hon skulle ha rören till visste inte Emma då, men en dag bestämde hon sig för att göra om dem till en lampa.

– Nu har jag den över köksbordet, säger Emma Ingvarsson.

Sedan dess har det blivit många lampor av många olika saker.

– Jag gjorde lampor av allt ett tag, bland annat en vattenpipa. Och det där är två gamla spislock, säger Emma och pekar på en liten taklampa.

Nu gör hon mest lampor av nya rör men försöker att göra dem lite olika.

– Det är alltid roligt om man kan lägga till någon gammal detalj, avslutar Emma Ingvarsson.