Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosteriet bevarar kaffekunskaperna

– Även om mikrorosteriet och den lilla produktionsanläggningen inte är det man lever av så är det själen och hjärtat i verksamheten, säger vd Anders Tunestam.
Idag har Kaffebönan tio anställda.
Huvudsakligen levererar man helhetslösningar - hela konceptet med maskinen som brygger kaffe och den rostade blandningen till restauranger, kaféer och arbetsplatser.

– Det är en finess att ha det här lilla rosteriet, säger Anders Tunestam.
– På ett väldigt konkret sätt hjälper det oss att behålla kaffekunskaperna, även om vi lever av verksamheten runt automatprodukten.
När Anders lade ner det stora rosteriet 2001 skrev han samtidigt produktionsavtal med ett rosteri i Danmark.
– Men det är jag som bestämmer kvalitén, receptet.

Genom möjligheten att delta i kaffeprovning kan kunderna vara med och blanda sin alldeles egna produkt.
Det gäller inte bara enskilda som efter en kväll bland aromer går hem nöjda med en påse egenkomponerad njutning i näven.
Större volymer till kaféer och lunchställen som levereras från rosteriet i Danmark, kan ha provats fram på samma sätt i en kreativ process i det lilla rosteriet.
Så kan Torsångs kafé servera Ångbåtskaffe, Sahlins har Strutskaffe av olika afrikanska kaffesorter...

Kaffebönan levererar paketlösningar, där kaffemaskinen som hyrs eller köps in av kunden, är väl anpassad. Behov och förutsättning avgör.
– Kaffe är inte bara kaffe, många parametrar påverkar, förklarar Anders.
Smaken kan inte maskiner mäta, det är något bara den mänskliga tungan klarar av och därför blir kaffeprovandet en viktig del i produktionen.
Anders Tunestam har ett nära livslångt förhållande till drycken.

– Jag kommer ihåg när jag blev etablerade kaffedrickare, avslöjar han. Under uppväxten i huset på Stationsgatan gick han i Mjälgaskolan rakt över gatan.
– Jag och en klasskompis som tyckte om kaffe gick hem till oss på lunchrasten och drack ”kaffe på maten” i 10-11-årsåldern...

Lena Relte