Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rötterna går tillbaka till förra seklets början

Släkten ­Wålstedts rötter i Dala-Floda går tillbaks till början av förra seklet. 1918 kom Lennart Wålstedt och hans hustru Mary till Näbbäcksholen.

Där börjar historien om textilverkstaden. Lennart var utbildad ingenjör men sadlade om och paret startade lantbruk med fåravel.
Ett mål var att bevara och utveckla det svenska lantrasfåret. I gammalt svenskt konsthantverk var garnet gjort av ull från dessa får.
Mary Wålstedt var textilkonstnär och intresserad av hemslöjdstraditionen i ­Dalarna.

Paret fick fyra barn som utbildade sig i familjens traditioner. Lasse Wålstedt blev textilingenjör och byggde textilverkstadens tekniska maskiner. Han drev textilverkstaden tillsammans med sin hustru Anna till 1985. Då tog dottern Inger Wålstedt, som flyttat hem från Australien med sina tre barn, över verkstaden tillsammans med sina bröder Nils och Sven.
Ingers man Lasse Warenius var med och drev verkstaden tills Ingers dotter Sonia Bush och hennes familj tog över för ett och ett halvt år sedan.

Källa: Wålstedts-mästare i ull/Anne-Marie Rådström