Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rottnebyskogen ska bli artrikt friluftsområde

Tallar, tallar, tallar. Träden ser ut som kopior av varandra. Nu ska det ändras. Rottnebyskogens naturreservat ska utvecklas från produktionsskog till artrikt friluftsområde.

– Det blir en trevligare skog med olika träd, säger naturvårdaren LarsOlov Winge.

”Träden är ganska mäktiga bara att stå under”, säger LarsOlov Winge och pekar på en av de gamla tallarna precis vid ingången till Rottnebyskogens naturreservat. Barken har stora runda hål som gjorts av spillkråkan, Europas största hackspett. Hålen används bland annat av skogsduvan och sparvugglan.
– Det är gammal tallskog, träden är mellan 150 och 300 år. De skulle avverkas, då blev det ramaskri, säger Winge.
– Det kommer att ta lång tid. Vi vill ha en mer varierad skog, olika träd med olika höjd.
Rottnebyskogen är gammal produktionsskog anpassad för att ge virke.
Det påverkar utseendet, det är mest tallar i samma storlek.
Genom att avverka 25 procent av träden ska skogen på sikt förändras och bli mer varierad. Bland annat ska lövträden ges mer utrymme.
– Det har konstaterats att det finns positiva värden för människor att gå i lövskog, det är mer avstressande.
Det är annat ljus och innehåll, men det är ju relativt vad man tycker, säger Winge.
Avverkningen ska i första hand ge en trevligare skog att vistas i. Samtidigt ska det öka artrikedomen i reservatet. I Dalarna finns det runt 800 hotade arter av växter, djur och insekter. Och de blir fler.
Insekter som den rödlistade reliktbocken som finns i Rottneby behöver äldre träd för att överleva.
Skogen kommer alltså först bli glesare för att på sikt bli mer trivsam. Mer ljus ska släppas in och höga tallar tas bort för att gynna mindre träd.
– Vi vill ha mångfald och variation. Utgångsläget är knepigt men det är samtidigt en utmaning, det finns inget facit, säger Winge.

Petter Jerdén