Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjursföreningen: Nej Jägareförbundet, vargstammen är inavlad och bör öka - inte minska

Vår skandinaviska vargstam bör få öka både i antal och utbredning. Det vore bra om Jägareförbundet kunde medverka till detta, istället för att argumentera för en ännu mindre stam, skriver Torbjörn Nilsson, Svenska Rovdjursföreningen, i en replik.

Annons

Svar till Ulf Berg och Helena Tysks debattartikel Hög tid att riksdagen tar beslut om minskad vargstam:

Vår skandinaviska vargstam är för liten, för isolerad och för inavlad för att vara långsiktigt livskraftig. Den bör få öka både i antal och utbredning och den bör få in mer gener österifrån. Det vore bra om Svenska Jägareförbundets företrädare kunde medverka till detta, istället för att argumentera för en ännu mindre vargstam.

Många människor vill ha en artrik natur. Många anser att vi människor ska låta andra arter finnas, inte bara de arter som är mest nyttiga för oss, utan även arter som kan ställa till en del besvär. Svenska Rovdjursföreningen är en del av den folkopinionen. Vi verkar för att rovdjuren ska få finnas i långsiktigt livskraftiga stammar, och att samexistensen mellan människa och rovdjur ska underlättas på olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Stoppa licensjakt på varg tills den illegala jakten upphör

Ulf Berg och Helena Tysk påstår att riksdagen 2013 "efter att forskarna sagt sitt” beslöt att en gynnsam bevarandestatus för vargstammen var 170 - 270 vargar. Det är en missuppfattning ur flera olika synvinklar.

Gynnsam bevarandestatus är ett begrepp som hör till EU-lagstiftningen. Det är inte upp till varje lands riksdag eller motsvarande att tolka det hipp som happ och hur som helst.

För det första innebar beslutet inte att vargstammen skulle vara 170-270 vargar, utan att referensvärdet för en gynnsam bevarandestatus skulle vara någonstans i intervallet 170-270, och att Naturvårdsverket skulle sätta ett referensvärde i det intervallet. Referensvärdet är en nivå som inte får underskridas. För att uppfylla detta måste vargstammen med viss säkerhetsmarginal vara större än referensvärdet.

LÄS OCKSÅ: Obduktioner avslöjar: Stor omfattning av tjuvjakt på varg

För det andra var riksdagens beslut dåligt underbyggt. Siffrorna grundades på en analys som inte tog hänsyn till genetiken. Huvudförfattaren till analysen har förklarat att den inte var lämplig för att sätta mål för vargstammen, men det bortsåg regeringen ifrån. Att regeringen helt godtyckligt multiplicerade resultatet 100 från analysen med 1,7 och 2,7, för att få fram 170 respektive 270 vargar, ändrar inte det faktum att siffrorna var dåligt underbyggda.

LÄS OCKSÅ: Varginventeringen klar – Jägarnas Riksförbund kritiska: "Antalet kvar på samma nivå"

För det tredje, den kritik som riktats mot riksdagsbeslutet – från miljöorganisationer, forskare och EU-kommissionen – ledde till att regeringen i början av 2015 gav Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram ett bättre underlag. På grundval av nya analyser kom Naturvårdsverket då fram till att 300 vargar skulle kunna vara referensnivån för gynnsam bevarandestatus – men bara under förutsättning att minst en ny invandrare vart femte år bidrar med nya gener till vargstammen.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Varg och rennäring måste få finnas i samma landsända - men dialog behövs

För det fjärde, 2016 publicerades nya forskningsresultat som bland annat visar att det skulle behövas mer invandring av nya vargar än Naturvårdsverket antog året innan.

Gynnsam bevarandestatus är ett begrepp som hör till EU-lagstiftningen. Det är inte upp till varje lands riksdag eller motsvarande att tolka det hipp som happ och hur som helst. Men det är inte för EU-lagstiftningens skull som vi i Svenska Rovdjursföreningen argumenterar för fler vargar. Det är för att vi, och många med oss, tycker att vi människor har ett ansvar att ge utrymme även för andra arter att få finnas i långsiktigt livskraftiga stammar.

Torbjörn Nilsson

Ordförande, Svenska Rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel