Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RSMH: " Förändring av öppenvården gör att fler måste läggas in på Säters sjukhus"

Det är överbeläggning på Säters sjukhus av flera orsaker.
RSMH i Säter hävdar att landstingets förändringar inom öppenvården gör att fler patienter måste läggas in.

Landstinget har minskat antalet psykiatriska öppenvårdsmottagningar i länet. Säters mottagning är integrerad med Borlänges öppenvårdsmottagning vid Gylle vårdcentral.

– Våra medlemmar blir inlagda ofta. De som har läkartider inbokade betalar 300 kronor för besöket, och så ska de ta sig dit. Har man dåligt med pengar så avstår man från besöket. Man kanske också låter bli att ta ut mediciner, blir allvarligt sjuk och inlagd för lång tid. Det är likadant för patienter i Hedemora som ska till öppenvårdsmottagningen i Avesta, säger Anette Kruse, RSMH Hoppet i Säter.

Hon tror att situationen är likartad i norra Dalarna.

Det finns inte heller tillräcklig bemanning på öppenvårdsmottagningen i Gylle så det räcker till alla som är i behov av psykiatrisk hjälp, enligt RSMH.

– Istället kan man bli inlagd i slutenvård som inte behövts om man fått rätt hjälp i tid, säger Anette Kruse.

Landstingsrådet Elin Norén (S) svarar att förändringen inom öppenvårdspsykiatrin till färre mottagningar i länet ska ge stabilare och högre kvalitet. Men det är brist på läkare inom psykiatrin.

– Vi är fortfarande väldigt beroende av stafettläkare inom psykiatrin. Men det blir sämre kontinuitet och sämre för patienterna, och dyrare, säger Elin Norén.

Landstinget undersöker en ny metod i öppenvården där team tar sig an patienter med självskadebeteende, berättar Mats Carlsson, verksamhetschef för psykiatrin i Falun och Säter. Det ska minska behovet av att lägga in patienterna.

– Det är en relativt stor patientgrupp, säger han.

Ett studiebesök görs i Växjö där metoden används.

Överbeläggningarna på sjukhuset beror också på brist på personal, främst sjuksköterskor. Därför hålls avdelning 95 stängd.

– Vi har som hela Sverige brist på sjuksköterskor. Vi håller på att anställa, säger Mats Carlsson, som räknar med att kunna öppna avdelningen den 1 september.

På avdelning 93, som flyttat ihop med 95, är dubbelt så många patienter inlagda som det finns platser.

– Avdelning 93 är dimensionerad för 12 patienter. Men det finns möjlighet att ställa in fler sängar. I morse fanns 23 patienter där. Det är en omsättning hela tiden eftersom det är en akut verksamhet, säger Mats Carlsson.