Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rubins keps var inte borta - är Yohio stor i Japan?

Jag ska avslöja en liten hemlighet. Jag hoppas att ingen inblandad tar illa vid sig, det är ju så längesen nu, och det är kul.
Det var på Svenne Rubins storhetstid. De samarbetade med skivbolaget Start Klart i Hudiksvall, som drivs av entrepenören, även kallad ”Hudiksvalls Bert Karlsson”, Per Sonerud.
Jag känner honom, och jag gillar den mannen. Han är en filur, mestadels i positiv mening.

När hits som ”Långa bollar på Bengt” var som störst var de med i kvällstidningar och fick mycket uppmärksamhet. Men ”Hudiksvalls Bert Karlsson” ville ha mer, sälja mer skivor.
Han gjorde, som jag har hört, en kupp.

Han såg till att en kvällstidning tipsades om att sångaren Sven Rubins keps, den kända med texten ”Skoal”, hade blivit stulen. Det blev reportage om stölden i kvällstidningen, och det blev till och med en artikelserie under temat ”var är Sven Rubins keps?”.
Sanningen var, som jag hört, att kepsen aldrig var bortal. Hur mycket Svenne Rubins själva var inblandade vet jag inte, men Hudiksvalls Bert Karlsson hade genomfört en lyckad PR-kupp.

Och visst, så är det ju, tidningar skriver ibland utan större research. Jag har själv många gånger skrivit en nyhet utifrån ett pressmeddelande som någon skickat. Det ska gå fort, ut på nätet, pang bom, nästa grej.
Någon skulle kunna lura mig.
Kanske har nån lurat mig att Rubins-grejen var en PR-kupp. Kepsen var kanske borta på riktigt.
Vad vet jag.

Det jag vet är att det inte är så svårt att få utrymme i tidningar i Melodifestival-cirkusen. Jag har själv varit inne i den när det var deltävling i Dalarna. Bevakningen ska få stort utrymme i tidningen, men egentligen händer så få grejer att skriva om att journalisterna nappar på ALLT. Om en artist har svårt att sova en natt blir det stora rubriker; ”SÖMNBRIST”, och så vidare.

Så. Är Yohio verkligen stor i Japan?
Det ploppar ju upp i bisatser och presentationer då och då. ”Och här är Yohio, stor i Japan, bla bla”.
Jag googlar, och enligt wikipedia är det mest svenska medier som beskriver honom som en stor stjärna i Japan, medan andra jämför honom med ett litet indieband. Som högst har han tydligen haft plats 85 på japanska topplistor, och enda släppta skivan där borta (Break the border, 2013) hade en placering en vecka, på plats 285.
Det luktar lyckad PR-kupp av en Bert Karlsson nånstans.

Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se