Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune Lindström 100 år (2) Goebbles irriterad på Himlaspelet

Rune Lindströms "Himlaspelet" retade upp den nazistiska propagandaministern Joseph Goebbles.

”Es wimmelt Ja, von König Salomo und anderen Juden in dem Himelspiel.” Det vimlar av konung Salomo och andra judar i Himlaspelet.

Raden ovan formulerades i oktober 1941 av det tyska nationalsocialistiska propagandaministeriet under ledning av propagandaministern Joseph Goebbles. Berlin var irriterad över det växande intresset för en ny svensk pjäs, ” Ett spel om en väg som till Himla bär” också kallad ”Himlaspelet”. Mottagaren av nazisternas telegram var pjäsens författare, Rune Lindström, en 25-årig teologistudent från Fagersta. Himlaspelet väcker starka känslor under kriget. Enligt Lindström handlar pjäsen om den livssyn som fanns i leksandstrakten innan industrialismen och kapitalismens tidevarv. Efter premiären i Leksand i augusti 1941 stiger intresset lavinartat för upphovsmannen.

Den 3 augusti 1941 har Himlaspelet premiär inför 2600 åskådare på Paradplatsen i Leksand. Men pjäsens stora genomslag kom i oktober samma år med fem föreställningar i Uppsala universitetsaula och slutligen på Dramaten under jul- och nyår 1941 – 42.

Bakom de stiliserade dalmålningarna som pjäsen är formad av är det inte svårt att se den unga studentens kritik mot tidens förtryck och förföljelse.

Prästen i svenska församlingen i Berlin reagerade snabbt. I oktober 1941 lät han egna förmågor framföra pjäsen i Svenska kyrkan. Händelsen kom till nazisternas kännedom och Rune Lindström fick kort därefter ta del av missnöjet från propagandaministeriet i ett telegram.

Det finns mycket skrivet om den svenska regeringens undfallenhet under andra världskriget, bland annat om Dramatens relation till Berlin. Den viktiga kontrollanten av svenskt kulturliv var Dr. Hermann Kapnner vid tyska legationen i Stockholm. Dramatens chef Pauline Brunius trängdes flera gånger undan av Kapnner som hellre såg den mer tyskvänlige regissören Rune Carlsten i ledningen. 18-19 juni 1941 gästspelade en ensemble från Dramaten med Strindbergs Gustav Vasa på Schillertheater i Berlin. Carlsten bytte ut judiska aktörer mot ”rasrena” och succén blev enorm. Professorn Per Lysander har betecknat det svenska gästspelet som en av nazisternas största propagandasegrar med Dramaten som medlöpare. Mer känt är den svenska censuren efter tysk påtryckning av Karl Gerhards kuplett ”Hästen från Troja” i revyn Gullregn på Folkan i Stockholm. Svenska UD försökte stoppa alla svenska kulturyttringar som kunde tänkas irritera tyskarna. Det är mot den bakgrunden vi får se Goebbles telegram till Rune Lindström i Leksand.

Men trots det som hände vid Himlaspelets första framförande på Dramaten julen 1941 tvekade aldrig Lindström och ensemblen. Aktörerna från Leksand som installerat sig i Inga Tidblad och Lars Hanssons loger visste att de hade tyskvänliga ögon på sig från kulisserna. Rune Lindström hade fått kritik för den fjärde tavlan, Salomos Gästabud som är starkt antimaterialistisk och antikapitalistisk.

Men främst reagerade den tyska legationens representanter på den femte tavlan. Från scenen skriker Den Rike Mannen; ”Tre länder har jag tagit, tre kronor har jag fått. Tre härar har jag slagit, de flydde mina skott.” Rune Lindström skrev monologen dagen efter Hitlers invasion av Danmark, Norge och Färöarna 9 april 1940. Kritiken mot Hitler var uppenbar och trycket var stort från Herman Kapnner men ingen av de fyrtio fullsatta föreställningarna stoppades.

Äventyrliga blev också speldagarna på Svenska Teatern i Helsingfors 19 – 27 oktober 1942. Efter att ha kryssat genom minfälten på Bottenhavet under ett dygn kontrollerades amatörskådespelarna varje dag av de tyska soldaterna innan de för sina ockuperade grannar framförde Himlaspelet.

Ingen kan ana vad aktörerna från Leksand, flera av de bara 20 år gamla, gick igenom när de under andra världskriget och med livet som insats framförde Ett spel om en väg som till Himla bär.

LÄS MER OM RUNE LINDSTRÖM:

Rune Lindström 100 år del 1

En himla människa – Rune Lindström 100 år

LÄS MER KULTUR