Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune Lindström 100 år (3) Widding och Beatles

Författaren Rune Lindström är nog mest känd för att ha skrivit pjäserna Himlaspelet, Ingmarsspelen och Skinnarspelet. I decennier lika självklara besöksmål i Dalarna som Clas Ohlson. Men han gjorde annat också. Inte minst inspirerade han många längs vägen, bland annat The Beatles och Lars Widding.

Den lyckade debuten med ”Himlaspelet” på scen och film, som författare, skådespelare och scenograf blir också Rune Lindströms förbannelse. Allt han skriver fram till 1973 då han avlider 57 år gammal jämförs med ”Himlaspelet”. Orson Welles råkar ut för samma sak. Det är ofrånkomligt att inte jämföra Welles första film ”Citizen Kane” med hans senare verk. Både ”Himlaspelet” och ”Citizen Kane” har premiär 1941.

1942 avbryter Lindström präststudierna. Han omfamnas av etablissemanget när han samma år blir Sveriges först fast anställda filmmanusförfattare. Planen är att placera en annan begåvad teater- och filmförfattare i samma rum som Rune Lindström i SF:s lokaler på Kungsgatan i Stockholm, nämligen Ingmar Bergman. Men ett samarbete sker först 1947 i Bergmans film ”Fängelse” där Rune Lindström ironiskt nog spelar präst.

Lindström har en förmåga att påverka folk. 1943 övertalar han svensk films stora affischnamn, Victor Sjöström som bestämt sig för att aldrig mer stå framför en kamera att gestalta Knut Borg i ”Ordet” efter Kaj Munks drama från 1931 med samma namn. Rune Lindström kommer att gestalta den andra huvudrollen, Johannes, teologistudenten med Kristuskomplex. Lindström skriver även filmens manus, Gustav Molander regisserar . 1943 utses ”Ordet” till årets mest populära film.

Våren 1944 ser Gustav V ”Himlaspelet” på Dramaten (sammanlagt 40 föreställningar på nationalscenen). I sitt tacktal till Rune Lindström och amatörskådespelarna från Leksand uppmanar kung Gustav teaterchefen Pauline Brunius att lära sina ordinarie skådespelare att tala som dalkarlar; ”så man förstår vad som sägs från scenen”.

På de internationella filmfestivaldagarna i Basel 1945 håller Rune Lindström, utsänd av SF flera brandtal mot ”Hollywooddravlet”. 1946 får han ett brev från just Hollywood. Det är Ingrid Bergman som skriver och berättar att hon tycker mycket om filmen ”Himlaspelet” och att hon börjat tröttna på USA:s filmindustri. Kort därefter ser Bergman italienaren Rosselinis film ”Rom – öppen stad”. 1949 bestämmer hon sig för att flytta till Italien.

Det är i Leksand hemma hos Rune Lindström som författaren Lars Widding i mitten av 1950-talet träffar Märta Helena Reenstierna för första gången. Hon förde dagbok under hela sitt liv med början 1793. Sedan slutet av 1940-talet har Lindström studerat de anteckningarna. Vid festligheterna senare på kvällen i byn Västanvik läser han högt ur dessa. I själva verket gör han ett skådespeleri av dagboksanteckningarna.

– Ibland hejdade han sig och kommenterade, läste mellan raderna, förutsåg och anade, berättar Widding i ”Epilog till En herrgårdssaga- Årstafrun och hennes värld”. – Rune Lindström räddade min karriär.

Märta Helena Reenstierna kom att ge Lars Widding den genuint historiska plattformen som från och med mitten av 1960-talet blev bärande i hans kommande och omtyckta romaner.

Apropå karriär; Liksom Simson på sin tid blev Beatles hårsvall ett varumärke under 60-talet. DD Kultur har hittat en artikel i Falu Kuriren från 1964 signerad journalisten Tommy Sundberg. Han berättar om ett samtal med George Harrison.

Enligt Harrison ska han och Paul McCartney ha sett filmen ”Himlaspelet” i Liverpool. Upplevelsen av Rune Lindströms masfrisyr i filmen blir startskottet för de unga rockarna att låta det egna håret växa fritt och rejält. Att det enbart skulle vara fotografen Astrid Kirchherr, en av gruppens beundrare i Hamburg som inspirerade The Beatles att kamma lugg, är enligt George Harrison långt ifrån hela sanningen.

Nej, artikeln är inte publicerad första april utan tionde juli 1964.

LÄS MER OM RUNE LINDSTRÖM:

Rune Lindström 100 år del (1)

Goebbles irriterad på Himlaspelet del (2)

LÄS MER KULTUR