Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune Lindström - mycket mer än bara Himlaspelet

Säg Rune Lindström och de flesta tänker Himlaspelet och Leksand – men hans konstnärskap och yrkeskunnande var så mycket mer.
Det visar minnesutställningen som invigs i Leksands kulturhus på lördag.

I år skulle Rune Lindström ha fyllt 100 år. Arbetarpojken från Västmanland som studerade till präst, fick ett genombrott med pjäsen Himlaspelet 1941 och därefter fortsatte att verka som författare, regissör, skådespelare, designer, grafiker dekoratör, radio- och tv producent, vistexter och poesi – för att bara nämna något.

Till Leksand flyttade familjen på 1940 talet och i Fiskgården bodde han fram till sin död 1973.

Rune Lindström är främst känd som författare och regissör, men han hade många fler strängar på sin lyra som talesättet säger.

I Leksands kulturhus har Jovica Marceta producerat en minnesutställning som visar på Rune Lindströms stora konstnärskap och yrkeskunnande.

– Ambitionen är att visa så många sidor av Rune som bara är möjligt. Det har varit ett intressant och stort arbete att ta fram material – både gammalt och nytt i form av intervjuer med folk som kände honom, berättar Marceta som hållit på med utställningen sedan slutet av sommaren.

På lördag klockan 11 invigs utställningen som fått namnet En himla människa.

Med på invigningen finns naturligtvis Pelle Lindström, Rune Lindströms yngste son som hjälpt till att ta fram många av de alster som visas och som senare på eftermiddagen spelar upp till Minneskonsert i Sveasalen.

– Där kommer jag att sjunga och spela flera visor som farsan har skrivit – jag tror att många kommer att bli förvånade när de får veta att han är upphovsmannen, säger Pelle Lindström.

– Jag kommer också att sjunga några av farfar Antons visor – bland andra Pensionärernas glädjesång och så blir det nog ett par av mina egna munspelslåtar.

Med sig på scenen har Pelle Lindström följande gäng: Ingemar Ihlis, Peder Åkerlund och syskonen Paula och Johan Testad och de två konserterna på lördag är klockan 16 och klockan 19.

Firandet av Rune Lindströms 100 år slutar dock inte med det.

Minnesutställningen kommer under året även att visas i Nås och i Fagersta.

– Dessutom kommer vi att samarbeta med en rad olika aktörer för att föra fram Rune Lindströms olika sidor, säger Jovica Marceta och avslöjar varför det finns två vita väggar.

– Folk kommer alltid på att de har saker som kan berika utställningarna så nu finns det extra plats. Vi lånar gärna om det finns någon som har något udda och speciellt som Rune har gjort. Han var duktig på att signera med vers på saker som han gav bort.

Minnesutställningen finns att se i Leksand till och med den 21 maj.

Läs också: Pelles munspel i Vansbro

Läs också: Mer om nöje och kultur.

Läs också: Fler Leksandsnyheter.