Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runt 2000 anställda berörs av nya avtal

Landstinget säger upp alla lokala arbetstidsmodeller. En del av – men inte hela – årets sparpaket på 100 miljoner.
– Den kostnad som de här modellerna innebär motsvarar 60-70 årsarbetare, säger Lars-Olof Björkqvist, personaldirektör.

– Men det beror också på landstingets ekonomiska läge när det går att anställa fler, betonar Peter Hansson, ekonomidirektör.
– Alla lokala arbetstidsmodeller kostar för mycket, säger Karin Stikå-Mjöberg, landstingsdirektör. Det är grunden. Men det handlar också om att förbättra arbetsmiljön.

Och det är arbetstyngden som är den mest besvärande i hälso- och sjukvården, säger Lennart Hansson-Böe, ny förhandlingschef.
Det blir också mer enhetliga och jämförbara modeller när det gäller löner internt och externt med centrala avtal, betonar han.
De lokala arbetstidsmodellerna som nattavtal och annat kom till när det var svårt att rekrytera anställda som ville jobba natt.

Har det förändrats?
– Jag kan inte påstå att det är enklare att rekrytera personal att jobba natt. Det är mer att vi måste fokusera på vården som helhet och de krav som vi och andra landsting står inför med allt från en ökad medicin-teknisk utveckling till läkemedelsutveckling och att klara en framtida rekrytering, säger Lars-Olof Björkqvist.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se