Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Russin och presentsnören farligt för husdjuren

Djuren blir allt mer en del av julfirandet. Adventskalendrar för familjens hund eller katt är inte ovanligt.
– Det finns mängder av prylar, men ofta uppskattas en enkel leksak eller en upplevelse mer än en rendräkt eller tomtekläder till hunden, berättar Maria Jonsson, djurhusföreståndare på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

Skolans utbildning Naturbruk, djurvård har ett djurhus med de vanligaste och flera ovanliga sällskapsdjur. Gymnasiet har även hundförarutbildning och där finns också elevernas egna hundar, som får vara på skolans hunddagis.

– Jag tror folk mår bra av att pyssla om sina husdjur och det är ju kul för branschen, som säljer prylarna. Det har blivit en stor industri med alla saker till djuren, men att få något att äta, leka med eller en upplevelse kan vara lika bra, som julklapp till djuren, berättar Maria Jonsson.

– En leksak där det går att stoppa in godis eller mat, tycker många hundar är kul. Då får de anstränga sig lite för att få tag på maten. Det går att använda en tom mjölkförpackning med mat, man behöver inte köpa saker. Det finns saker man kan använda hemma.

Men Maria varnar för julens mat och godis, som kan vara direkt farliga för husdjuren.

– Hundar mår inte bra av fest och salt mat, mörk choklad, russin och korinter är farligt och även halstabletter med xylitol.

Att överaska katten under jul är svårare, de kan ibland vara glada för en leksak, men det är individuellt. Katter är inte så intresserade av godis, men köttfärs eller en äggula kan fungera. Presentsnöre kan vara mycket farligt för katten.

– Katten har hullingar på tungan och har svårt att spotta ut saker, i stället kan katten svälja snöret och det kan bli dyra veterinärkostnader om snöret kommer ned i kattens mage, säger Maria.

Att torka blodpudding i ugnen är gott godis för hunden. Hästen kan få morötter och äpplen, men att få vara med sin ägare och familj, gärna ute tillsammans, uppskattar de flesta djur.