Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rustas för 140 miljoner

Älvdalsskolan ska rustas upp och bland annat bli bättre anpassad för modern pedagogik. Bygget beräknas kosta 140 miljoner kronor och enligt planen ska det första spadtaget tas hösten 2014.

Skolan byggdes 1952-55 och har sedan dess blivit nedgången. Vad kommunen vet i dagsläget ska tre av skolans byggnader rivas. Bland annat aulan som är utdömd. Skolans dåliga skick har länge varit känt, planer på att bygga en ny fanns redan för 13 år sedan.
– Pengarna har inte funnits förrän nu. Vi har gjort en del åtgärder under årens gång men byggnaderna är undermåliga, säger kommunalrådet Nils-Åke Norman.

En arkitektfirma är anlitad för att ta fram en plan för skolan. Just nu är arkitekterna i startgroparna och samlar in information om vilka behov och förutsättningar som finns i skolan. Stor vikt kommer ligga vid att lokalerna blir tillgängliga, flexibla och anpassade för modern pedagogik.
– Sättet att undervisa på har förändrats sedan skolan byggdes och kommer fortsätta att förändras.
– Vi ska därför bygga en flexibel skola, till exempel genom att rum ska kunna ändra storlek med flyttbara väggar, säger Thomas Larsson, skolchef.
Hur eleverna ska ta sig till skolan utan att behöva korsa en stor parkeringsplats är också en prioriterad fråga. Och upprustningen är välkomnad bland skolans elever.
– I dag är skolan sliten, det är hål i väggarna och spikar sticker ut lite här och var. I den nya skolan hoppas jag att man kan öppna fönstren, nu är vissa av dem igenklistrade med silikon, säger Dennis Eriksson, 15, som går i nionde klass.

För bygget finns 70 miljoner avsatt per år 2014 och 2015. Men, menar kommunen, den nya skolan kommer att spara in pengar i driftkostnader. Bland annat genom att dra mindre energi.
Hösten 2016 beräknas bygget vara helt färdigt.

Selma Wolofsky/DT