Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”RUT – En ständigt växande efterfrågan

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster, RUT, har utvecklats till en succé som används av allt fler svenskar. Statistik från Skatteverket visar att det i början av 2013 fanns 14 810 RUT-företag i Sverige, en siffra som ökar stadigt. Trots att RUT gjort många svarta och gråa jobb vita, öppnar upp möjligheter för företagsamma kvinnor och dessutom bidrar till en jämställd arbetsmarknad vill Socialdemokraterna begränsa möjligheten att göra skatteavdrag.

Mycket har hänt i hemservicebranschen sedan RUT introducerades 2007. En utsatt och kvinnodominerad bransch som tidigare i mångt och mycket varit en del av en svart ekonomi bedrivs numera som vita företag. Efterfrågan på hushållsnära tjänster har ökat successivt, inte minst bland barnfamiljer, pensionärer och ensamstående. För många av de lågavlönade kvinnor som arbetar i hemservicebranschen har RUT inneburit en möjlighet att få en trygg anställning som ger dem trygghet, tillgång till socialförsäkringsförmåner och, inte minst, en möjlighet att göra rätt för sig.

Jag är bekymrad över konsekvenserna om Socialdemokraternas förslag på ett halverat RUT-avdrag realiseras. I det traditionella socialdemokratiska samhället arbetar många kvinnor i offentlig sektor. RUT har tillgängliggjort fler arbetstillfällen och karriärmöjligheter i den privata sektorn. Om Socialdemokraterna får sin vilja fram befinner sig tusentals värdefulla jobb i den privata hemservicesektorn i farozonen.
Den stadigt växande efterfrågan på hushållsnära tjänster genererar dessutom nya möjligheter för kvinnor som vill få utlopp för sin företagsamhet genom att starta eget i hemservicebranschen. Det bidrar i sin tur till den så viktiga jämställdheten på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna, som kallar sig för ett arbetarparti, vänder de individer som fått arbete i de nystartade RUT-företagen ryggen när de föreslår att RUT-avdraget halveras eller rentav avvecklas. Om RUT-avdraget tas bort försvinner många av branschens arbetstillfällen, medan andra återgår till den svarta ekonomin.

Jag tror att Socialdemokraternas förslag i mångt och mycket bottnar i otidsenliga värderingar. Socialdemokraterna anser uppenbarligen att det är finare att få ett fönster lagat med ROT än att få samma fönster putsat med RUT.
Alla arbetstillfälle på den svenska arbetsmarknaden är lika viktiga, oavsett om de utförs i människors hem eller på kontor. Jag föreslår därför att RUT-avdraget utökas till att omfatta fler hushållsnära tjänster, exempelvis trädgårdsskötsel och barnpassning samt kanske även föräldrautbildningar och andra tjänster som våra medborgare efterfrågar i sina dagliga liv.

Som företagare är omvärldsanalyser och en lyhördhet för marknadens efterfrågan och behov en självklar del av vardagen. Företagare som väljer att ha skygglapparna på och inte reagerar tillräckligt snabbt på omvärldens förändringar riskerar så småningom konkurs. Jag önskar att även politiker genomför kontinuerliga omvärldsanalyser, exempelvis kring vilka RUT-tjänster våra medborgare efterfrågar. Om RUT utvecklas finns goda förutsättningar att den positiva utvecklingen med fler arbetstillfällen, fler nystartade hemserviceföretag och ökade skatteintäkter fortsätter.

Jennifer Lind
vd och grundare av Städsällskapet, kommunalpolitiker ( M) i Huddinge kommun och styrelseledamot i Moderaternas Företagarråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel