Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutinerade tjuvar rannsakas

Själva brottet är närmast banalt. Tre medelålders män kliver praktiskt taget i famnen på väktare med nystulna kopparrör värda 11 000 kronor. Och ställs i dag inför rätta för stöld.

Mer ovanligt är att de tre tillsammans har 102 noteringar i sina belastningsregister.

Den äldste av dem, en 53-årig för tillfället skriven i Falun, blev 2010 riksbekant sedan DD berättat om hans hundrade olovliga körning. När han häktades för vad han nu ställs inför rätta för är de minst 125.
I dagens rättegång ställs han inför rätta också för snatteri sedan han den 22 november snott med sig ett par glasögon från Clas Ohlson i Falun.
Butiken vill ha 149 kronor i ersättning då glasögonen blev osäljbara i samband med snatteriet.
53-åringen har just nu 61 avsnitt i belastningsregistret, det senaste från september då han meddelades kontaktförbud mot en kvinna.
Han frigavs i april från sitt senaste straff, ett år för bland annat stöld, misshandel och – tre olovliga körningar.
Bilkörning är en specialitet också hos den häktade kamraten, en 51-åringen som just nu har adress hos en släkting i Vansbro.
För sitt kunnande i bilkörning anlitades han i april 2009 som chaufför vid ett bankrån i Säter och dömdes till tre års fängelse, det längst straff han fått i en drygt 30-årig kriminell karriär.

Han frigavs i augusti 2011 men har sedan dess hunnit får fyra nya noteringar i belastningsregistret och dömas till tre plus tre månaders fängelse där dessutom tre plus tre månader av den villkorliga frigivningen förverkats.
51-åringen har alltså redan ett år oavtjänat när han nu ställs inför rätta.

Den tredje i gänget slapp häktet under utredningen. Han är 48 år och en amatör jämfört med kamraterna med bara tio noteringar i belastningsregistret.
Han är ändå sist frigiven av dem, utsläppt från sex månader för stöld, snatteri, smitning från trafikolycka, sex grova rattfyllerier och tre grova olovliga körningar. Han var 45 år innan han dömdes för sitt första egentliga brott, ett snatteri.
48-åringen har i stället utmärkt sig genom att hyra ut sin bostad åt ett kriminellt nätverk.
I en personutredningen medger han att han har ett kriminellt umgänge, att han dricker för mycket men också att han vill ha vård för det.
Gubb Jan Stigson
Tillsammans har de102 noteringar i sina belastnings- register.”