Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rykten om snabb start av asylboende förnekas

Sedan en tid pågår det omfattande arbeten med att sanera Tallmogården.
Rykten har dock gjort gällande att asylsökande kommer att flytta in i fastigheten redan på måndag nästa vecka.
Det förnekar företagaren Henrik Eriksson, som hyr anläggningen i syfte att använda anläggningen som asylboende.

Annons

– Det är synd att den här typen av rykten sprids. Det var ju en av orsakerna till att någon valde att sätta eld på Tallmogården i början av september, säger Henrik Eriksson.

Det var 3 september som Tallmogården brann och den tekniska undersökningen visade att det inte fanns någon naturlig orsak till branden. Just nu har man fullt sjå med att sanera efter brandskadorna och som mest har drygt 20 man jobbat med det.
– Först när det är klart kan det bli aktuellt med ett tillfälligt asylboende. Exakt hur lång tid det kommer att ta är svårt att svara på, säger Henrik Eriksson.

Migrationsverket har tidigare gjort en större upphandling av sammanlagt 17 000 platser för tillfälligt boende för asylsökande. 185 av dessa platser tilldelades Tallmogården. Men det betyder inte att allting är klappat och klart för inflyttning när byggnaden är sanerad och färdig.
Nästa steg i processen är att Migrationsverket ser om behovet finns. Då gör man en besiktning och om Tallmogården fortfarande är godkänd skrivs ett kontrakt.
– Det är i dagsläget svårt att ge klara besked kring när och om Migrationsverket kommer att ta Tallmogården i Sunnansjö i bruk. Det kommer inte att ske innan alla tillstånd från kommunen är klara och avtalet är signerat, säger Annie Hörnblad, pressinformatör på Migrationsverket.

Tallmogården har fått tilldelningsbeslut i upphandlingen, men mer framskriden än så är inte processen i dagsläget.
Behovet av platser på tillfälliga boenden finns dock.
– Migrationsverket behöver cirka 1 000 nya platser i veckan. Det är sannolikt att alla de tillfälliga boenden som fått tilldelningsbeslut i upphandlingen, och därefter uppfyllt de uppställda kraven vid besiktningar, tas i bruk för eller senare, säger Annie Hörnblad.

Andreas Irebring/DT