Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rymling greps på dans – vård blir fängelse?

I juni fick 19-åringen chansen att få behandling för sitt missbruk i stället för att sitta av ett års fängelse. Efter en rad konflikter på två olika vårdhem försvann han 6 september och har sedan dess varit efterlyst. På fredagen greps han på ett dansställe i Borlänge – under torsdagen häktas han.

Sin ungdom till trots har 19-åringen varit mycket aktiv som kriminella. Redan som 16-åring dömdes han för grovt rån till ungdomstjänst. Efter ett halvår och misskötsel undanröjdes den och omvandlades till sluten ungdomsvård.
2012 dömdes han för misshandel på en skola i Borlänge men också för flera fall av våld mot tjänsteman, bland annat under pågående tingsförhandling. När en polisman vittnade mot honom reste sig den åtalade 19-åringen och började misshandla polismannen, vilket kostade honom fyra månaders fängelse.
I april greps han med 70 gram kokain och 130 gram cannabis vilket ledde till häktning och till dom för narkotikabrott, misshandel och vapenbrott.
Straffet mättes ut till ett års fängelse men Falu tingsrätt hörsammade 19-åringens vädjan om vård och dömde honom till skyddstillsyn med behandlingsplan den 13 juni. Häktningen hävdes och han överfördes till behandlingshem.

Sedan dess har han i omgångar gjort sig omöjlig på flera institutioner. Efter konflikter med både persona och boende lämnade han i början av september vårdhemmet. Sedan dess har han varit efterlyst. Gripandet var odramatiskt.
19-åringens bakgrund med grovt rån och hans kriminella livsstil har gjort honom aktuell som möjlig aktör vid det ännu ouppklarade rånet mot videobutiken vid Jaxtorget.
– Det finns inget som tyder på att han skulle vara inblandad i det, säger spaningsledaren Jan Barck till DD.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se