Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rymling slipper fängelse – rätten var inte enig

Han ångrade sig genast, hävdade den 21-årige bedragaren när han berättade om hur han rymde från behandlingshemmet efter midsommar.
Och lyckades övertala en oenig Falu tingsrätt att slippa undan med en varning. Nu är han tillbaka på behandlingshemmet han rymde ifrån.

Sin ungdom till trots har 21-åringen under senare tid varit intensivt aktiv som kriminell.
Länge var hans specialitet tjuvtankningar av bilar med stulna skyltar, narkotikabrott och ofta även tillhörande drograttfyllerier.

I december och februari dömdes han till sina första fängelsestraff men hann inte ens avtjäna dem förrän han greps för en serie tämligen exklusiva bedrägerier.
Med stulna och förfalskade identitetskort köpte 21-åringen bil, motorcykel och andra kapitalvaror till ett värde av sammanlagt mer än en miljon kronor.
Brotten var spektakulära också av den anledningen att det vid ett par av tillfällena var välkända politikers identiteter han använt.

Han dömdes 30 maj till skyddstillsyn med behandlingsplan och skickades till Mjösjögården nära Kälaren i Jämtland. Falu tingsrätt mätte i domen ut fängelse i ett år och åtta månader som alternativ i det fall han skulle bryta mot föreskrifterna.
När han nu åter ställdes inför rätta berättade 21-åringen att han under midsommarhelgen drack sig berusad och började planera att skaffa narkotika. Det ledde till att han och en kamrat lämnade Mjösjö­gården, hämtade av en ­bekant utifrån.
Innan de for städade rymlingarna sina rum och skrev lappar till personalen.

21-åringen upptäcktes för halvannan vecka sen av en polispatrull och greps efter en kortare jakt.
Han berättade hur han snabbt återfallit i missbruk och nu är svårt nergången. Försäkrade att han redan ­efter någon dag ångrat sig men ansett det för sent att återvända. Och vädjade nu om en ny chans.
Han fick den.
Rådman Katarina Lindström och en nämndeman beslutade att ”med stor tvekan” inte undanröja skyddstillsynen. Tilldelad en varning kunde han återvända till Kälarne.

Mot detta reserverade sig nämndemännen Håkan Gustâv och Robert Pettersson som hävdar att 21-åringen alltför allvarligt åsidosatt sina åligganden. De tror heller inte att en varning skulle vara verksam i 21-åringens fall.
Fängelsestraffet som 21-åringen dömdes till i rätte­gångarna i december och februari hann bli avtjänat under tiden i häkte i bedrägerimålet.

Gubb Jan Stigson
ubb-jan.stigson@daladem.se