Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S är starkt inför kongressen


 Den andra mätningen var en sammanställning gjord av Novus av sin mätning och fyra andra instituts resultat. Även i den ökade Stefan Löfvens parti, till 33,4 procent jämfört med 32,2 i februari.

Läget är än mer uppmuntrande för S med tanke på att problemen för den borgerliga regeringen fortsätter. I Ipsos får Centerpartiet 3,8 procent, alltså under riksdagens spärr. Och Kristdemokraternas stöd ligger på spärrens nivå.
I Novus sammanställning ligger C och KD under spärren på 3,5 procent vardera. Dessutom noterar Moderaterna med cirka 28 procent i båda mätningarna en nivå på två procentenheter under sitt valresultat.

Dessa besked
om ökat väljarstöd för S, och försvagningen för alliansregeringen, är glädjande för S. Underlaget för en framtida S-ledd regering, de tre rödgröna partiernas stöd, ökar i och med ökningen för S.
Samtidigt finns det anledning att höja ett varnande finger. Sverigedemokraterna har fortfarande ett högt stöd, även om det minskade i Ipsos. Åtta procent i det institutet och 9,2 i Novus sammanvägning gör att SD konkurrerar med Miljöpartiet om titeln tredje största parti.

När det blir valrörelse får de mindre partierna större uppmärksamhet. Deras chans att öka sitt stöd förbättras. Det behövs inte så mycket för att C och KD trots allt ska klara spärren till riksdagen.
I Ipsos mätning får alliansens fyra partier och SD sammanlagt lika stort stöd som de tre rödgröna partierna: 49,4 procent. För att kunna regera behöver de tre rödgröna partierna få en majoritet i riksdagen. Det blir svårt att lyckas med det. Även om alliansregeringen backar kan en ökning för SD kompensera det och göra att de rödgröna misslyckas att nå majoritet.

Sverige kan bli svårt att regera efter valet. Varken S eller M vill ha med SD att göra. Och inget borgerligt parti är villigt att samarbeta med S, ens om S lägger sig nära dem. Behovet av att profilera sig är stort för C, KD och FP.
Svårigheten att hålla migrationsuppgörelsen visar att M har problem att visa kompromissvilja mot MP. Att M ska kunna samarbeta i någon större utsträckning med MP är föga troligt.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se