Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-besked om förskola i Sunnansjö dröjer

Det tar ännu en tid innan det klarnar vad majoritetspartiet Socialdemokraterna förordar för förskolelösning i Sunnansjö.Att ställningstagandet dröjer beror på att Grangärdebygdens S-förening, dit Sunnansjö hör, inte har funderat färdigt i frågan.

– Vi har haft för lite underlag för att kunna ta ställning. Vi håller medlemsmöte på tisdag och då ska vi diskutera det här, säger föreningens ordförande Seppo Timonen.

Klart är att det finns en inriktning från centralt håll om att välja att bygga om vid äldreboendet Solgärdet, där det finns lediga lokaler nog för att rymma två avdelningar förskola.
Efter den olycksaliga branden i höstas då förskolebygganden på skolområdet totalförstördes håller förskolan till i tillfälliga lokaler på just Solgärdet.
Men i Sunnansjö finns en tydlig opinion för att det är lämpligare att välja alternativet att bygga en ny förskola på skolområdet.
Nu finns ett förslag från en lokal arbetsgrupp på hur en förskola kan byggas till ett lägre pris än vad kommunen har kommit fram till.

– Nu får vi en chans att titta på hela förslagspaketet. Medlemmarna behöver den insynen för att komma fram till hur de kommunala medlen bör användas på bästa sätt. Vi vill ju ha en så bra förskola som möjligt, säger Seppo Timonen.
I och med detta sprack möjligheten att komma fram till ett ställningstagande under arbetarekommunens representantskapsmöte på onsdagskvällen.
Nu blir det i stället S-fullmäktigegruppen som får ta ställning i frågan längre fram, efter måndagens kommunfullmäktige och onsdagens social- och utbildningsnämnd.

– Det blev lite dumt att Grangärdebygdens S-förening, som jag för övrigt själv är med i, la sitt möte efter representantskapet. Men vi får ta den här frågan i fullmäktigegruppen i stället, säger kommunalrådet Maria Strömkvist.
Hon menar att detta inte direkt påverkar de förmodade beslut om förskolesatsningar, inte minst i centrala Ludvika, som social- och utbildningsnämnden ska diskutera på sitt onsdagsmöte.
Men med tanke på att det i båda fallen handlar om kostnader som ska beslutas av fullmäktige framöver hade Strömkvist föredragit om partiets ställningstagande hade kunnat tas under representantskapsmötet.
– Ja, det handlar ju om hur finansieringen ska lösas. Det blev lite knepigt det här.
I övrigt bjöd representantskap-kvällen på en blick mot framtiden, där Ludvika förväntas få god tillväxt.

På plats för att ge visioner fanns Erik Bransell (kunnig inom infrastruktur-området), Nordic Iron Ores Christer Lindqvist (för att prata om gruvplanerna i stort och om NIO mer specifikt), Samarkands Lars Lindblom (för att prata om näringslivet i stort samt vad Samarkand kan bidra med) och GGAB:s Ulf Rosenqvist (för att prata om möjligheterna att skapa fler bostäder).
– Det blev som ett budskapsseminarium, där vi alla fick veta mer om vad som händer, säger Maria Strömkvist.

Henrik Schmidt/DT