Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S förslag för Hälsinggårdsskolan • Vill flytta eleverna till Haraldsbo

Tomma lokaler ska bli mer resurser till undervisningen. Det är en av huvudtankarna bakom Socialdemokraternas skolsatsningar om de får makten efter valet.
Hälsinggårdsskolans högstadiedel ska rivas och elverna flyttas över till Haraldsbo.

- Det finns en överkapacitet på gymnasielokaler. Det finns plats på Haraldsbo för eleverna om Hälsinggårdsskolans högstadiedel rivs, säger Krister Johansson, vice ordförande i lokal- och fastighetsutskottet. Vi slipper investera massor av miljoner.
Han betonar att det bara är högstadiedelen det gäller. På Haraldsbo finns 10-12 byggnader så det går att skapa en liten högstadieskola inom området.
Det finns politisk enhet över blockgränsen i fastighetsutskottet om rivningen.

Återställa

Vid en pressträff på onsdagen presenterade Socialdemokraterna några nyckeltal som visar på försämringar inom skolområdet under de senaste fyra åren.
Antalet barn per förskollärare/barnskötare har ökat med nästan tio procent i Falun sedan 2006. Antalet elever som är behöriga till gymnasiet är mer än 8 procent färre än 2006. Lärartätheten ligger kvar på samma nivå i Falun, men i riket i genomsnitt har den ökat under samma period.
- Vi vill återställa till läget hösten 2006, sammanfattar Ragnar Kroona, tidigare skolnämndsordförande.

”Betygsinflation”

S pekar också på att det finns en påtaglig ”betygsinflation” i Falun. Mellan de nationella proven, som ska borga för likvärdig bedömning, och till att eleverna får sina slutbetyg i nian sker en iögonfallande stor höjning av betygen, särskilt i friskolorna.
Den nya skolnämndsledamoten Monica Enarsson gav bakgrund till sitt engagemang för skolfrågor:
- En dag stod min son utanför grinden till förskolan när jag kom dit. Personalen visste inte hur länge han stått där eller vad det berodde på. Vi började prata om underbemanning. och att de ändå försöker pussla ihop det.
- Det ska inte behöva hända något!
MATS JANSSON