Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-fråga till Lööf (C) näringsminister

– Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att generellt stödja lanthandeln och bidra till en lösning på lanthandelns problem med extra kostnader för långa transporter och små volymer.

Den frågan ställer S-riksdagsledamot på Dalabänken Peter Hultqvist (S) till näringsminister Annie Lööf (C).

Att driva handel på landsbygden möter andra problem än att göra motsvarande i stora städer, säger Hultqvist.

Långa transporter och små varuvolymer påverkar priser och utbud. Självfallet får det effekter på konkurrenskraften, säger han. Lanthandeln har ofta en central roll i bygdens utveckling, betonar han.

– Därför är det ett samhälleligt intresse att verksamheter av detta slag överlever och utvecklas. Men då går det inte att blunda på de särskilda konkurrensnackdelar som lanthandeln drabbas av.

Med en rad åtgärder som kan innebära vidgat serviceutbud med kopplingar till olika typer av samhällelig service och annan kommersiell verksamhet finns en möjlighet att stärka den lokala lanthandeln, säger han.

– Men de grundläggande problemen med extra kostnader för transporter och små volymer återstår. Därför ställer han sin fråga till näringsminister Annie Lööf (C).

Kristina Vahlberg