Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S går om alliansen

Om det hade varit val i oktober hade Socialdemokraterna blivit större än alliansen, enligt en mätning från Sifo som publicerades i går.

Det institutet uppmätte nämligen stödet för Stefan Löfvens parti till 35,6 procent. Det skulle ge fler mandat i riksdagen än de tre borgerliga allianspartier som skulle komma in i parlamentet. De tre partierna fick nämligen endast 35,0 procent. För det fjärde allianspartiet, Centern, hamnar med sina 3,8 procent under spärren till riksdagen.

Dessutom hamnar Kristdemokraterna med 4,0 procent exakt på spärren. De fyra regeringspartierna får tillsammans 38,8 procent. Det är mer än Löfvens parti, men Annie Lööfs parti skulle inte få några mandat.
När det verkligen blir val, om 11 månader, får nog C och även KD, så många röster att de blir kvar i riksdagen. Men det förtjänar att påminnas om att statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsalternativ är skakigt med hälften av de fyra partierna på eller under fyraprocentsspärren.

För de andra två partierna i alliansen går det inte bättre. FP skulle göra ett dåligt resultat på sex procent om det vore val. För 20 och 30 år sedan ledde sådana valresultat till att den som var folkpartiledare fick avgå.
Och Moderaterna har tappat, istället för att öka, i väljarstöd under hösten. Inget har hjälpt Reinfeldt, finansminister Anders Borg och deras parti. Inte Barack Obamas Sverige-besök. Inte Borgs budget. Inte Reinfeldts offensiva debattstil i en partiledardebatt i tv. Med 25 procent ligger partiet, som har stämma om en vecka, under senaste valresultatet.

Har S-ledaren Stefan Löfven nu valsegern som i en liten ask? Nej. Det finns fallgropar för honom. Partiets ökning senaste månaden i Sifo på drygt två procentenheter verkar gå ut över tänkta regeringspartnern Miljöpartiet, som tappar lika mycket.
De tre rödgröna partierna samlar nästan 50 procent av rösterna, enligt Sifo. Men trots det har de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, som i oktober-Sifo stöddes av nästan var tionde väljare, tillsammans nästan lika mycket: 48,5 procent.

Faller rösterna så att alla borgerliga partier tar plats i riksdagen, och SD får runt tio procent, kan S ihop med MP och V få svårt att få hälften av mandaten. Och om borgarna och SD tillsammans får majoritet i riksdagen kan S i praktiken inte regera.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se

Fakta om Sifos mätning: