Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S ger besked i skolfrågorna

S repskapsmötet ger nu sitt besked i skolfrågor:
- Grundbeslutet är att byskolorna och högstadierna blir kvar. Och vi ska satsa på byskolorna. Sedan kommer social- och utbildningsnämnden framöver att få jobba med olika strukturfrågor. Som S-parti har vi förtroende för nämnden att sköta olika verksamhetssaker, säger Ingvar Henriksson (S).
Ett riktigt positivt besked i skarp kontrast till chockbeskedet om nedläggningshot av flera skolor som kom via skolutredning i april 2010.

Efter två timmars öppen skoldiskussion i onsdags kväll, efter en vår där skolfrågor i Ludvika kommun penetrerats på både tidigare repskapsmöten och ute i s-föreningar, så har socialdemokraterna nu tagit sitt grundbeslut. Nämligen att bevara alla byskolor och högstadieskolor.

”Vi är nöjda”

- Vi är nöjda och många troligtvis med oss att vi nu kommit fram till ett slutligt besked i skolfrågan. Jag tror man gläds ute på skolor och i byar över att vi säger att byskolorna ska vara kvar och att de ska utvecklas samt att högstadierna blir kvar, säger Ingvar Henriksson.

Beslutet värkt fram

Ordförande Håkan Ane-stedt (S) och vice ordförande Hanna Lindgren (S) i social- och utbildningsnämnden var onsdagskvällens föredragande och svarade på frågor. Nöjd idag du också?
- Ja, det känns riktigt bra. Nu är ett grundbeslut framvärkt och detta ska vi jobba efter, att byskolor och högstadier ska vara kvar. I sommar får vi en ny skollag som kräver bland annat behöriga lärare i 17 grundskoleämnen. Där kommer vi att få sätta in en hel del krut nu. Få alla skolenheter att erbjuda en likvärdig skola till alla elever.
- Högstadiet i Fredriksberg är i detta sammanhang en riktig utmaning för oss. Till hösten kommer bara ett tiotal elever till högstadiet, sjuor och nior, inte en enda åttondeklassare som det ser ut idag.

Skolglädjen tillbaks

- Vi hoppas med detta repskapets beslut att skolpersonalen får tillbaka glädjen och att får med oss föräldrar och elever kring en positiv utveckling av skolan, säger Håkan Anestedt.
- Men arbetet vi har framför oss kommer att kräva en del strukturgrejor, som omflyttningar av klasser, lokalförändringar med mera. Men det kommer senare. Nej, inga överraskningar före sommaren nu, säger Anestedt.

Går mot skolutredning

Beskedet ni nu kommer med går stick i stäv med fjolårets dramatiska skolutredning som föreslog nedläggning av Blötbergets och Sunnansjö byskolor, ett av de stora högstadierna samt högstadiet i Fredriksberg, kommentar?
- Vi har i över ett års tid fortsatt utreda hans förslag. Tänkt och funderat. Förvaltningen förde ut diskussionen till föräldrar och elever. Vi inom (S) har denna vår jobbat på frågor kring en skolvision vi från s-gruppen i social och utbildning presenterat på repskapsmöte och föreningsmöten. Och att behålla byskolorna och högstadierna blev s-partiets grundbeslut, säger Håkan Anestedt.

Bra grundmaterial

- Skolutredningen är inte lagd åt sidan. Den utgör ett bra grundmaterial. Vissa bitar jobbar vi vidare med. Men inga ytterligare strukturbeslut nu än vad som tidigare meddelats att årskurs 5 och 6 från Knutsbo måste flyttas ner till Lorensberga på grund av Arbetsmiljöverkets föreläggande mot nuvarande Knutsbolokaler.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se