Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S hoppas på framgång med nya valkretsar

Södra Dalarnas Socialdemokrater har i år en gemensam valsedel för landstingsvalet. Avestas, Hedemoras och Säters kandidater åker inför valet runt på studiebesök och lär sig om varandras bygder. Förhoppningarna är att dagens sju platser i landstingsfullmäktige ska bli fler för de tre kommunerna. Landstingsrådet Sören Bertilsson. som toppar listan, kunde berätta att landstingets ärendeberdning sa ja till utbyggnaden av allmänpsykiatrin i Säter, landstingsstyrelsen tar beslut 30 augusti.

Vid valet 2006 fick Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet tillsammans flest röster. Men när mandaten fördelades fick man inte egen majoritet. Det berodde på systemet med att fördela mandat i de olika valkretsarna. Då fanns åtta valkretsar som nu har blivit sex. Därmed är Avesta, Hedemora och Säter en gemensam valkrets.
Förändringen har gjorts för att mandatfördelningen så mycket som möjligt ska spegla valresultatet, oavsett valresultatet.

På torsdag samlades kandidaterna på övre halva av valsedel till en träff och informationsdag i Säter. De stora landstingsverksamheterna fann på plats för att informera politikerna.
- Det är spännande och förhoppningsvis kan vi gemensamt få ett bättre resultat, säger landstingsrådet Sören Bertilsson, Avesta, som toppar den södra listan. Regeringspolitiken har klart påverkat kommuner och landsting. Landstinget har till exempel tappat 200 miljoner bara på att regeringen slopat indexuppräkningen.
Sören Bertilsson säger att den viktigaste valfrågan lokalt är att säkerställa bassjukvården.
- Det är inom primärvården som människor oftast söker hjälp. I Falun finns länssjukhuset men vi har också närsjukhus och vårdcentraler, det är basen för vården. Vi vet också att vi blir allt fler äldre och då blir den när vården ännu mer viktig.
Lilian Palm, Avesta, står som nummer fyra på listan. Hon menar att samarbete är en viktig fråga, till exempel inom avancerad hemsjukvård och äldreteam som åker hem till sjuka.
Per- Inge Nyberg, Säter, är trea på listan. Han pläderade för att Säter mer ska samarbeta med Avesta och Hedemora på landstingsområden. Han talade bland annat om den erkänt fina geriatriska vården i Avesta som Säter också borde kunna nyttja.
Sören Bertilsson vill utveckla gränssamrbetet mot Västmanland där man nu har avtal med Fagersta och Norberg.
- Nattakuten är oerhört kompetent med anestesikompetens. Man kan ju fundera vidare, nu när vägen mellan Säter och Avesta blir bättre blir akuten i Avesta lika tillgänglig som Faluns. Väntetiden i Avesta är kortare än i Falun.
Listan innehåller både gamla och nya namn: 1. Sören Bertilsson Avesta, 2. Agneta Andreasson-Bäck Hedemora, 3. Per-Inge Nyberg Säter, 4. Lilian Palm Avesta, 5. Sören Aspgren Avesta, 6. Jan Stagenmark Hedemora, 7. AnnBritt Grünewald Säter, 8 Charlotte Knös Hedemora, 9. Berndt Nygårds Hedemora, 10 Hans Larsson Avesta.

EVA HÖGKVIST
023-476 95
eva.hogkvist@daladem.se