Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) kämpar vidare för Fria-gården

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att Fria-gården ligger kvar där den är. Det är en höger-vänster-skillnad i Hedemora Garpenbergs-församlings kyrkofullmäktige.
Det säger Ola Gilén, Socialdemokraternas fjärdenamn inför helgens val.

– En öppen folkkyrka för alla, det säger alla oavsett partifärg, det är vi ganska eniga om i kyrkofullmäktige. Om jag hålla med de flesta punkterna, vi beskriver det bara i olika ordalag, konstaterar Leif Fredriksson, partiets andranamn.

På några punkter skiljer sig dock Socialdemokraternas valprogram från övriga partiers.
– I dag är alla barn- och ungdomsaktviteter i församlingen gratis. Men vi vill också att det ska vara kostnadsfritt att delta i annan ungdomsverksamhetverksamhet som exempelvis läger. Allt ska vara gratis. Alla ska behandlas lika, och ingen ska pekas ut för att de inte har råd, säger Anna-Karin Dahl och nämner som exempel vissa konfirmationsläger där man tar ut deltagaravgifter.
För Leif Fredriksson är arbetet med att behålla en aktiv kyrka utanför centralorten Hedemora en angelägen fråga och i dag har man ett nära samarbete med sockenrådet i Garpenberg.
– Där finns även en del yngre personer med som är på alerten har önskemål om vår verksamhet, säger han.
Frågan om en askgravplats har länge diskuterats i Vikmanshyttan, och enligt Anna-KLarin Dahl är det något allt fler frågar efter. (S) lovar därför att ta reda på om det är praktiskt genomförbart och även jobba för att en plats i sådana fall ställs i ordning.
– Men även i den frågan finns starka skiljelinjer politiskt, säger hon. Men behovet finns och det är större än jag trodde.
(S) vill också samarbete med kommunen skapa sommarjobb för ungdomar.
– Det är ett bra sätt för dem att få erfarenhet och komma in i arbetslivet, menar Anna-Karin Dahl.

Att Fria-gården blir kvar är en också en angelägen fråga.
– Den ligger bra till där den är. Då behöver människor som av olika anledningar söker till verksamheten som bedrivs där, inte visa upp sig och känna sig utpekade, säger Ola Gilén men konstaterar också att det är en fråga som det politiskt kommer arr råda delade meningar om i kyrkofullmäktige.
Att avpolitisera kyrkovalet anser de tre S-representanterna inte vara en väg att gå.
– Oavsett vad det gäller så finns det skillnader, socialdemokarerna har en tanke och borgarna har en annan, säger Anna-Karin Dahl.
Därför tycker man också att det är viktigt att man röstar på söndag.
– Det är ett viktigt val, säger Leif Fredriksson. 70-80 procent av alla svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan men bara 10-12 procent röstar. En normalstor kyrkoskatt är mellan 3 000 och 5 000 kronor per år, en del betalar ända upp till 10 000 kronor. Varför tänker man inte till och går och röstar så det är vettiga människor som styr?
– Det är en demokratifråga att vara rädd om, tillägger Ola Gilén.

Eva Langefalk/DT