Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-krav på opartisk Gagns Inn-utredning

Gagns Inn eller Hedens skola?
Ann-Gret Olsson (S) anser att en professionell och opartisk konsult måste utreda lokaliseringen av flyktingboendet.
– I annat fall måste ­hela ärendet läggas på is och avtalet med ­Attendo förlängas!

Annons

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde behandlades ”Lokalisering av verksamheten Ensamkommande barn och ungdomar i egen regi” som ett överläggningsärende.
– Inga handlingar var ­utskickade, utan ärendet presenterades med handlingar på bordet och munt­ligen av en konsult, berättar Ann-Gret Olsson.

Hon säger att planerna för verksamheten ändrats – ­genom att behovet av platser utökats och att fyra i stället för tre våningsplan ska ianspråktas för verksamheten – och hon ifrågasätter en del av sakuppgifterna.
Dessutom vänder hon sig mot att det beträffande ­Hedens skola under sammanträdet inte fanns något besiktnings- eller utredningsresultat motsvarande det som finns för Gagns Inn.
– Om man – som i tre i all hast genomförda förslagsskisser – ska dra nya avloppsledningar till befintliga stammar och nya ledningar för diskvattenavlopp från kök med mera blir det fördyrande, vilket förmodligen var avsikten med att skissa för kök, bad och ­toaletter på andra platser än där de är placerade i dag, ­säger hon.

S-politikern ställer sig också frågande till en del ­kostnadsuppgifter och efterlyser underlag för bland annat den bedömda kostnaden för ombyggnaden av Hedens skola.
Hon hävdar att ”det som presenterades i kommunstyrelsen inte var en ut­redning som kan tjäna som underlag för beslut i kommunstyrelsen”.
– Det var ett beställningsarbete som syftar till att ”välsigna” tidigare över­trädelser och demokratibrott i debaclet med Gagns Inn-affären, menar Ann-Gret Olsson.

Kent Olsson/DT