Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kritik från Sollefteå mot landstingsrådet: "De bryter vallöften"

Vad lovade socialdemokraterna i Västernorrland inför landstingvalet egentligen? Ja enligt John Åberg, ordförande i Sollefteå arbetarekommun, råder ingen tvekan. Man lovade tre fullvärdiga akutsjukhus. Men så ser det inte ut att bli.

Annons

Debatten det senaste året om vad som egentligen lovades valhösten 2014 har gått hög. Företrädare för länets socialdemokrater vill bara medge att man pratat om tre sjukhus, inte fullvärdiga akutsjukhus.

Men inför valet gjorde Allehanda.se och Sundsvalls Tidning en genomgång om hur de olika politiska partierna stod i flera olika landstingsfrågor. Vad gäller Sollefteå sjukhus och Socialdemokraterna såg det ut så här:

Hur tänker ni agera för att rädda ett fullvärdigt akutsjukhus i Sollefteå?
- I vårt valprogram är vi tydliga med att vi kommer att vara garanten för tre sjukhus i länet. Med sjukhus menar vi fullvärdiga akutsjukhus.

Enligt John Åberg är det svaret klockrent.

- Det är formuleringar som är förankrade på partidistriktsnivå i länet, säger han.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (s) tycker inte oväntat att socialdemokraterna inte gör sig skyldiga till något vallöftesbrott.

- Jag har aldrig sagt något annat i någon valrörelse och jag lutar mig mot vårt framtidsprogram som antogs på distriktskongressen, säger han.

Men på en direkt fråga lovade ni tre fullvärdiga akutsjukhus.

- I vårt framtidsprogram skriver vi att vi ska ha tre sjukhus, säger Lövgren.

John Åberg, som också sitter med i landstingsfullmäktige, tycker att man lurar alternativt lurat väljarna eftersom man knappast fått så många röster om man redan i valrörelsen sagt att man inte skulle jobba för tre fullvärdiga akutsukhus.

- Jag vill att distriktet gör om och gör rätt och börjar jobba för tre fullvärdiga akutsjukhus i länet, säger John Åberg.

Nu går alltså John Åberg och socialdemokraterna i Sollefteå emot den högsta politiska ledningen i landstingen. Sedan tidigare har flera Sollefteåpolitiker hoppat av, Linnea Stenklyft och Åsa Sjödén. Dessutom uteslöts My Larsson ut S-gruppen sedan hon röstat emot sina partikamrater.

Läs också: Sollefteåpolitiker uteslöts

Läs också: Två Sollefteåpolitiker deltog inte i beslut

Men Erik Lövgren ser det inte som en spricka i partiet.

- Nej, jag ser det inte så. Det är ett pågående samtal där vi torgför olika åsikter, säger han.

Socialdemokraterna i Sollefteå är också djupt kritiska till den länsklinikorganisation som infördes i höstas. Bristerna i den blev enligt Åberg minst sagt uppenbara vid presskonferensen den 19 augusti där klinikchef Leif Israelsson och sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson informerade om att sommastängningen av akutkirurgin vid Sollefeå sjukhus skulle fortsätta.

- Det är personalbrist inom väldigt många områden i samhället. Det saknas lärare, socionomer, sjuksköterskor läkare med flera. Svaret kan aldrig bli att avveckla verksamheter. Den politiker som försvarar den hanteringen har frånsagt sig ansvaret för sin verksamhet, sägerJohn Åberg.

I höst kommer det att fattas flera tunga beslut om Sollefteås sjukhus framtid, bland annat ska beslut om den akuta kirurgin och förlossningen tas. John Åberg och hans kollega Mikael Sjölund deltog inte i det senaste stora beslutet, det om den akuta ortopedin. Då valde att stå åt sidan för att kunna vara med när de ännu tyngre besluten ska tas nu i höst.

Och några planer på att inte delta nästa gång finns inte.

- Nej, jag kommer att vara med, säger John Åberg.

Annons